For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Pavel Gillov | George Enescu Festival
pavel gillov

Pavel Gillov

Pavel Gililov s-a născut în Donetsk, în sud-estul Ucrainei, părinţii săi încurajând geniul sau muzical încă de la o vârstă fragedă. Băiatul a primit primele lecţii de pian de la tatăl său, un iubitor de muzică și muzician amator. În curând, tânărul Pavel cânta în faţa publicului. El şi-a făcut prima apariţie alături de orchestră la vârsta de 8 ani şi înainte de a împlini 11 ani deja interpreta Concertul pentru pian nr. 3 al faimosului compozitor Dmitry Borisovich Kabalevsky cu atât amplomb încât însuşi marele maestru l-a invitat să studieze în St. Petersburg (Leningrad) la o academie pentru copii supradotați. Printre absolvenţii academiei se număra unii dintre cei mai talentaţi muzicieni precum Boris Pergamenschikow, Gidon Kremer, Mischa Maisky, Grigori Sokolov și multi altii. În timpul studiilor sale, Pavel Gililov a fost onorat cu distincţii de valoare la competiţia the All-Russian Piano Competition de la Moscova (1972) și la Concursul Internațional de Pian Chopin din Varșovia (1975). Cum talentele sale au fost recunoscute, el a devenit un interpret căutat în întreaga Uniune Sovietică și de națiunile Pactului de la Varșovia. Gililov a demonstrat, de asemenea, abilități deosebite ca instructor iar după absolvire, în 1976, a devenit cel mai tânăr profesor de concert pentru pian la Conservatorul din St Petersburg..

Curând, Pavel Gililov a ajuns să deteste opresiunile sovietice și în 1978 a urmat calea emigrării. S-a mutat mai întâi în Austria și apoi la Koln, Germania, unde şi-a reaprins pasiunea pentru instruire muzicală.

La scurt timp după sosirea sa în Vest, Pavel Gililov câştigat distincţii de top la renumitul concurs Viotti în Vercelli, Italia. Astfel, a început o nouă etapă în viața lui ca interpret. Întotdeauna solicitat de public, el a interpretat de nenumărate ori, atât în concerte solo cât și cu orchestre. Pavel Gililov a cântat cu orchestrele filarmonice din Leningrad (Sankt Petersburg), Moscova și Varșovia; cu Orchestra Radio din Polonia, Philharmonia Hungarica, Orchestra Simfonică din Viena, Orchestra Filarmonici din Olanda, Orchestra de Cameră din Berlin, Orchestra Gürzenich din Köln, RAI- Torino, Orchestra Națională a Irandei și cu Orchestra de Cameră din Detroit. El a lucrat alături de dirijori renumiți precum Lawrence Foster, Andris Jansons, Valery Gergiev și James Conlon. În călătoriile sale muzicale Gililov a vizitat multe din centre culturale ale lumii, interpretând la Filarmonica din Berlin, Alte Oper din Frankfurt, Viena Musikverein, La Scala din Milano, Teatro Real din Madrid, Palao de la Musica din Barcelona, ​​Concertgebouw din Amsterdam , Tonhalle din Zurich, Palais de Beaux-Art din Bruxelles, Teatro Cologne din Buenos Aires și multe altele.

Pavel Gililov a înregistrat albume și CD-uri pentru Deutsche Grammophon, RCA Victor, Toshiba EMI, Virgin și Orfeo, acestea fiind doar câteva din numeroasele înregistrări ale maestrului. Discografia lui oferă o simplă mostra de talente variate ale acestui muzician versatil și realizat.

În plus față de concertele sale solo, Pavel Gililov este un iubitor de muzică de cameră. Împreună cu prietenul său, fost coleg de şcoală, regretatul Boris Pergamenschikow, el a creat un duo care a dobândit renume internațional. El a fondat, de asemenea, Gililov Piano Quartet (fosta Filarmonica Piano Quartet din Berlin).

În ciuda programului său hectic de concerte, Pavel Gililov continuă să ghideze și instruiască tineri muzicieni promițători. El este profesor la Universitatea din Köln pentru muzică și dans, şi la Mozarteum din Salzburg, unde a instruit o listă lungă de muzicieni premiaţi internațional. Mulţi dintre aceştia au ajuns să aibă cariere înfloritoare. Pavel Gililov călătoreşte prin lume oferind masterclass-uri pentru tinerii pianiști și de ani de zile a supravegheat Academia de Vară de la Lausanne. În plus, el este membru în juriile a numeroase competiții internaționale.

În 2005, Pavel Gililov a fondat concusrul Telekom Beethoven Competition în Bonn, unde este în prezent director artistic și președinte al juriului.