În memoria maestrului Radu Lupu

Echipa Festivalului și Concursului Internațional George Enescu anunță cu profund regret stingerea din viață a maestrului Radu Lupu, unul dintre cei mai mari pianiști ai vremurilor noastre.

Unul dintre cei mai importanți muzicieni ai generației sale, Radu Lupu s-a născut la Galați (România) la 30 noiembrie 1945 și a început lecțiile de pian la vârsta de 6 ani cu Lia Busuioceanu.

La 12 ani și-a făcut debutul public cu un program complet compus de el. Și-a continuat studiile câțiva ani cu Florica Musicescu și Cella Delavrancea înainte de a câștiga o bursă în 1961 la Conservatorul din Moscova, unde a studiat cu Galina Eghyazarova, Heinrich Neuhaus, iar mai târziu Stanislav Neuhaus. A câștigat premiul I la trei dintre cele mai mari concursuri de pian: Van Cliburn din 1966, George Enescu din 1967 și Leeds din 1969.

Incredibilul pianist și compozitor român a câștigat în 1967 marele premiu al Concursului Internațional George Enescu, rămânând până în prezent unul dintre cei mai mari câștigători ai acestui concurs.

Înregistrările sale pentru Decca includ Concertele pentru pian de Beethoven, Concertul nr. 1 al lui Brahms, Concertele de Grieg și Schumann, Sonatele complete pentru vioară și pian ale lui Mozart, cu Szymon Goldberg, Sonate pentru pian de Debussy și Franck, cu Kyung Wha Chung și lucrări solo de Beethoven, Brahms, Schumann și Schubert.

În 1995 a câștigat 2 premii la categoria „Cea mai bună înregistrare instrumentală a anului”: un Grammy pentru Sonatele lui Schubert în la major D664 și si bemol major D960 și un premiu Edison pentru Kinderszenen, Kreisleriana și Humoresque ale lui Schumann. De asemenea, a înregistrat două discuri cu Murray Perahia (CBS), două albume ale lui Schubert Lieder cu Barbara Hendricks (EMI) și un disc cu lucrări la patru mâini de Schubert, cu Daniel Barenboim (Teldec).

Radu Lupu a cântat alături de toate marile orchestre, în toate festivalurile importante și de asemenea în toate capitalele muzicale ale lumii. Concertele sale au impresionat întotdeauna prin sensibilitatea și profunzimea lor, provocând emoție în orice sală de concert. A fost un muzician cordial și modest, cu apariții rare în media și cu un simț deosebit al modului de a crea și recrea muzică pe scenă.

În anul 2013 Radu Lupu a apărut pentru ultima dată pe scena Festivalului Internațional George Enescu, alături de dirijorul Daniel Barenboim și Staatskapelle Berlin Orchestra. Concertul a fost o reuniune incredibilă între doi dintre cei mai apreciați muzicieni din lume, o apariție rară a maestrului Lupu de care ne-am putut bucura într-o atmosferă uluitoare.

În 2016, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit l-a numit pe pianistul român Radu Lupu drept Comandant al Ordinului Imperiului Britanic (CBE) pentru „serviciile aduse muzicii”.

În 2019, s-a retras de pe scena publică din cauza unor probleme de sănătate.

Radu Lupu a murit pe 17 aprilie 2022, la vârsta de 76 de ani, în locuința sa din Elveția.

Considerat drept unul dintre cei mai mari pianiști ai timpurilor noastre, el a fost întotdeauna un mare ambasador al muzicii clasice și al României. Radu Lupu va rămâne o inspirație atât pentru muzicienii din întreaga lume, cât și pentru fiecare iubitor de muzică clasică.

Vom prețui pentru totdeauna modul lui uimitor de a transforma muzica în magie. Cuvintele nu sunt suficiente pentru a ne exprima tristețea pentru această pierdere a întregii lumi muzicale. Maestrul Radu Lupu va rămâne pentru totdeauna în amintirea și în inimile noastre: o adevărată legendă.