Iosif Ion Prunner

Distins cu “Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler” (2003), dirijorul Iosif Ion Prunner s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi veche tradiţie culturală.

“În mine s-au adunat, de fapt, tradiţia unei familii de muzicieni, dar şi cea a unei vechi familii de ctitori de biserici şi mănăstiri, de intelectuali cu preocupări deosebite în ale filozofiei, dreptului, dar şi ai scenei teatrale şi condeiului: familia Pîrîianu, pe linia mamei”, declara Iosif Prunner într-un interviu acordat revistei Observator cultural (link http://www.observatorcultural.ro/Corul-Filarmonicii-George-Enescu-60-de-ani*articleID_24626-articles_details.html).

A debutat ca pianist la vârsta de şase ani şi a cântat pe scena Ateneului Român la paisprezece ani. A urmat Liceul de muzică „Dinu Lipatti“ şi Universitatea de Muzică din Bucureşti. A studiat pianul şi dirijatul cu Zoe Popescu, Ana Pitiş, Maria Fotino, Constantin Bugeanu şi Sergiu Comissiona.

După absolvire, a fost angajat la Filarmonica „George Enescu“.În 1991 a înfiinţat Fundaţia şi Orchestra de cameră „Constantin Silvestri“, iar în 1996 a fost directorul Concursului internaţional de dirijat cu acelaşi nume. În anul 1997, maestrul Cristian Mandeal i-a încredinţat conducerea Corului Filarmonicii, fiind de asemenea solicitat să dirijeze concerte susţinute de Orchestra simfonică şi Orchestra de cameră ale Filarmonicii. Tot din 1997 conduce orchestra semiprofesionistă a medicilor din Bucureşti, preluând o tradiţie a Filarmonicii „George Enescu“.În decembrie 2007 a fost invitat, alături de Orchestra Capitole Toulouse, Corul Orfeu – San Sebastian să prezinte o producţie cu “Recviemul” de Verdi la San Sebastian, Toulouse şi Paris – Sala Pleyel.

În România a colaborat cu principalele orchestre din ţară, Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de cameră Radio. A fost invitat să susţină spectacole la Opera Naţională Română.

A susţinut concerte în importante centre muzicale din Europa şi Asia (Germania, Spania, Franţa, Italia, Japonia, Rusia, Grecia, Ungaria, Elveţia, Bulgaria, Coreea etc.) şi a luat parte la importante festivaluri din România, Cehoslovacia, Italia etc. A colaborat cu personalităţi muzicale marcante, precum: Cristian Mandeal, Sergiu Comissiona, Lawrence Craig, Valentin Gheorghiu, Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Michel Plasson, Krzysztof Penderecki, Ion Marin, Adrian Eröd, Neil Stuart, Tatiana Serjan, Dolora Zajick, Carlo Colombara etc. şi cu orchestre de prestigiu, precum Orchestra Naţională a Franţei, Filarmonica din München, Filarmonica „Arturo Toscanini“, Orchestra Festivalului din Varşovia, Orchestra Philharmonia din Londra, Orchestra Naţională a Cataluniei, Filarmonica din Ostrava, Orchestra Capitole Toulouse.

A fost felicitat de celebrul pianist și dirijor Daniel Barenboim, care şi-a exprimat “admiraţia şi afecţiunea” pentru dirijor şi ansamblul condus de acesta, după colaborarea avută în cadrul Festivalului „George Enescu”.