José Cura

José Cura a debutat la vârsta de 15 ani ca dirijor de cor și la 16 ani a început studiile de compoziție.

Născut la Rosario pe 5 decembrie 1962, talentul muzical al lui Cura s-a maturizat rapid: la 19 ani a intrat la Școala Superioară de Arte din cadrul Universității Naționale din Rosario pentru a-și continua educația muzicală, cu specializările în compoziție și dirijare. În anul următor a devenit asistent de dirijor pentru corul universității. La 21 de ani, a câștigat o bursă pentru un curs de un an la Institutul Superior de Arte Teatrale din Colón, unde a cântat opere și oratorii în corul școlii până în 1988, în același timp concentrându-se pe dezvoltarea compozițiilor sale și cultivarea aspirațiilor de dirijor prin experiența de primă mână acumulată la Teatrul Coliseum din Argentina. În acei ani a dirijat pentru prima dată ”Patimile după Matei” de Bach.

În 1991 s-a mutat în Europa, unde și-a dezvoltat cariera ca tenor de top pentru care a devenit cunoscut în toată lumea.

Dirijatul a fost mereu o parte intrinsecă a interpretărilor lui Cura; de la începutul carierei sale internaționale, el a combinat activitatea de dirijat cu interpretările vocale într-un mod reușit. Progresia de la înțelegerea înnăscută a lucrărilor la sculptarea unor interpretări originale ale acestora a fost constantă de-a lungul deceniilor, chiar și atunci când cariera lui Cura ca tenor de talie internațională a avut tendința de a-i umbri munca ca dirijor. Fie respirând la unison cu interpreții de operă sau concert, oferind interpretări sensibile ale unor compoziții delicate sau dirijând o orchestră în concerte simfonice grandioase, Cura nu se sfiește să-și asume riscuri.

Recunoașterea formală a abilităților sale excepționale de dirijor a venit în 2001, când Orchestra Simfonică din Varșovia i-a oferit rolul de dirijor principal invitat pe o perioadă de trei ani, funcție ocupată anterior de regretatul Yehudi Menuhin.

2014 a marcat revenirea lui José Cura la activitatea sa de compozitor: în noiembrie, Opera Boemă de Sud a găzduit premiera lucrării Stabat Mater, scrisă în 1989. În 2015, de Paște, după întoarcerea sa în rolul lui Don José la Teatrul La Scala, premiera mondială a lucrării Magnificat, scrisă în 1988, a avut loc la Teatrul Massimo din Catania.

Din 2015 până în 2018, José Cura a fost numit „Artist în rezidență” în cadrul Orchestrei Simfonice de la Praga. Ca parte a angajamentelor sale cu prestigiosul ansamblu ceh, a dirijat premiera mondială a tripticului compus de el, Ecce Homo, în martie 2017, iar în septembrie 2017 a dirijat premiera mondială a lucrării Modus (partea Kyrie a Misei Recviem, compusă de el).

În februarie 2019, José Cura a fost numit primul „Principal artist invitat” – cântăreț, compozitor și dirijor – în istoria Grupurilor Maghiare de Artă Radio. În colaborare cu instituția ungară, a înregistrat recent oratoriul Ecce Homo, iar pe 29 ianuarie 2020 a dirijat premiera mondială a lucrării Montezuma and the Red Priest – Opera Buffa Ma Non Troppo, la Academia de Muzică Liszt din Budapesta.

Hiatusul ce a urmat în activitatea sa scenică – impus de pandemia COVID-19 – i-a oferit lui José Cura timpul necesar pentru a finaliza două proiecte de compoziție: o lucrare Te Deum și un concert pentru chitară. Lucrarea Te Deum, elaborată în 2019 și orchestrată în 2020, va avea premiera în septembrie 2021 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, împreună cu Orchestra Philarmonia din Londra, iar lucrarea Concierto para un Resurgir, pentru chitară și orchestră, va avea premiera tot în septembrie 2021, dar la Saarbrücken, împreună cu Suita Simfonică, creată tot de el, bazată pe lucrarea Montezuma and the Red Priest.

Misa Recviem compusă de José Cura, dedicată victimelor războiului din Atlanticul de Sud din 1982, va avea premiera la Budapesta, în mai 2022, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la conflictul armat dintre Argentina și Marea Britanie.