JULIEN LIBEER

Născut în 1987 lângă Bruxelles, Belgia, cea mai veche memorie muzicală a lui Julien Libeer a fost celebrul documentar despre înregistrarea West Side Story de Leonard Bernstein. Pianul, pe care a început să îl studieze de la vârsta de șase ani, a devenit rapid companionul fidel în exprimarea dragostei pentru muzică, care se reflectă la fel de mult în operă, orchestră și muzică de cameră, precum și în repertoriul pentru pian.

Timp de cinci ani decisivi, pedagogul francez-polonez Jean Fassina a fost un profesor răbdător, exigent și înțelept, pe care orice muzician aspirant ar trebui să-l aibă. Această experiență a fost urmată de o colaborare la fel de intensă cu Maria João Pires la Capela de muzică Regina Elizabeta, ale cărei sfaturi și sprijin au influențat puternic perspectivele lui Julien în ultimii ani.

Julien a cântat la Palais des Beaux-Arts și Flagey (Bruxelles), Théâtre de la Ville (Paris), Barbican Hall (Londra), Auditorio Nacional (Madrid), Palau de la Musica (Barcelona), Elbphilharmonie (Hamburg) și Concertgebouw (Amsterdam). În plus, alte turnee l-au dus în Japonia (Tokyo, Sumida Tryphony Hall), Liban (festivalul Beirut Chants), Turcia (Festivalul de Muzică din Ankara) și SUA (Festivalul Internațional de Pian din Miami).

A cântat cu Orchestra Filarmonică Germană de Cameră din Bremen, Filarmonica din Bruxelles, Orchestra Națională Belgiană, Orchestra Simfonică din Anvers, Orchestra Simfonică din Varsovia și Filarmonica New Japan; sub bagheta unor dirijori reputați, printre care Trevor Pinnock, Michel Tabachnik, Augustin Dumay, Hervé Niquet, Joshua Weilerstein, Enrique Mazzola și Christopher Warren-Green.

Muzician de cameră desăvârșit, lucrează în mod regulat cu Augustin Dumay, Camille Thomas, Frank Braley, Maria João Pires și Lorenzo Gatto, cu care a interpretat sonatele complete pentru vioară de Beethoven de-a lungul mai multor sezoane (în locuri precum Wigmore Hall, Louvre și Royal Concertgebouw).

Punctele culminante ale sezonului 2019/20 includ recitaluri solo la Concertgebouw (Amsterdam), Concertgebouw (Bruges), Flagey (Bruxelles), Philharmonic Hall (Liège), Schouwburg (Kortrijk), Cultuurcentrum (Hasselt), Muziekcentrum van de Omroep (Hilversum) și seria internațională de concerte Steinway (Cardiff). În plus, va susține recitaluri duo cu Lorenzo Gatto la Théâtre des Abbesses (Paris), Chapelle Corneille (Rouen), Festivalul Beirut Chants, Cultuurcentrum (Hasselt), Wesley Chapel (Harrogate) și concerte de muzică de cameră la De Doelen ( Rotterdam), Palais des Beaux-Arts (Charleroi), Concertgebouw (Amsterdam) și Concertgebouw (Bruges).

Alte momente recente includ lansarea celui de-al doilea album cu sonate pentru vioară de Beethoven cu Lorenzo Gatto (Alpha Classics), după succesul uriaș al primului album care a câștigat Diapason d’or al anului 2016, plus albumul său de concert în debut, ce conține Concertino pentru pian și orchestră de Lipatti și Concertul pentru pian nr. 27 în Si Major de Mozart, KV 595 (Evil Penguin Records / Orchestra Les Métamorphoses / dirijor Raphaël Feye). În plus, a primit în 2017 un premiu Echo Klassik pentru albumul său alături de violoncelistul Camille Thomas.

Julien a studiat cu Daniel Blumenthal (Conservatorul Regal din Bruxelles), Jean Fassina (Paris) și este artist asociat al Capelei de muzică Regina Elizabeta, unde s-a specializat și în muzică de cameră cu membrii Cvartetului Artemis. Mai mult, a primit îndrumarea lui Dmitry Bashkirov, Alfred Brendel, Nelson Delle Vigne-Fabbri, Jura Margulis și Gerhard Schulz (Cvartetul Alban Berg).

Deși a evitat în mod conștient să se angajeze în orice fel de competiție, Julien a primit premii onorifice precum premiul Juventus (cel mai promițător tânăr solist european) în 2008 și a fost ales Tânăr Muzician al Anului de către Belgian Music Press Association în 2010. Premiul The Klara i-a fost acordat de audiența radioului național pentru muzică clasică de două ori, în 2013 și 2016.

Dincolo de activitatea concertistică, Julien este dornic să inițieze sau să colaboreze în proiecte care au rădăcini în ideea că muzica, în afara valorii sale estetice, poate fi o forță de schimbare pentru oricine dorește să o asculte. Printre aceste proiecte s-a numărat și Julien hosting, un serial TV belgian, care a prezentat ideea de povestiri muzicale. În plus, găzduiește seria de concerte Salon Libeer la Concertgebouw în Bruges, unde se alătură unui coleg muzician și unui invitat (de exemplu filosof, istoric, autor), precum și proiectul „Glass Bead Game Talks” pe propriul său canal de YouTube, unde găzduiește o serie de discuții care explorează evoluțiile recente din lumea muzicii clasice și ce reprezintă acestea.

Ca director artistic al proiectului „Singing Molenbeek”, el supervizează repetițiile la nivel înalt ale corurilor din școlile primare ale unei suburbii din Bruxelles ce nu are o reputație bună. Este speranța lui Julien că îi va introduce pe acești copii în muzică, cu toate cerințele și recompensele sale, ceea ce îi va ajuta atât din punct de vedere personal, cât și social.