Alexandru-Ștefan Murariu și Junghoon Nam sunt câștigătorii Secțiunii de Compoziție a Concursului Enescu 2018

Alexandru-Ștefan Murariu din România este câștigătorul Secțiunii de Compoziție a Concursului Enescu 2018, categoria Muzică Simfonică, cu lucrarea intitulată ,,Concert pour clarinette et orchestre”, iar Junghoon Nam din Coreea de Sud a fost desemnat câștigător la categoria Muzică de Cameră, cu lucrarea „Scattering for string quartet”.

În total, 27 de tineri compozitori și-au urmat visul de a deveni mari artiști ai lumii și și-au înscris partiturile în cadrul Concursului Enescu 2018. Juriul de specialitate al Secțiunii Compoziție care a selectat câștigătorii a fost format din personalități precum: Zygmunt Krauze (Președintele Juriului), Tim Benjamin, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu, Peter Ruzicka, Hubert Stuppner și Cornel Țăranu.

Data de trimitere a partiturilor pentru înscrierea la Concursul Enescu 2018 a fost aceeași cu înscrierea pentru celelalte secțiuni ale Concursului – 15 aprilie. Lucrările înregistrate sunt trimise juriului în format electronic, fără a conține numele compozitorilor, marcat cu motto-ul și titlul fiecărei lucrări de compoziție – o procedură care asigură echidistanța. În perioada 19-21 septembrie, juriul a analizat și a jurizat compozițiile. Independent, fiecare membru al juriului a notat fiecare compoziție în parte, iar câștigătoare au fost alese lucrările tinerilor artiști care au acumulat, în total, cel mai pare punctaj pentru categoria Muzică Simfonică și pentru categoria Muzică de Cameră.

Alexandru-Ștefan Murariu a absolvit Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de compoziție a maestrului Adrian Pop. Este laureat al concursurilor naționale Liviu Comes, Alexandru Zirra, Ștefan Niculescu și a câștigat premiul I la secțiunea de Muzică de Cameră cu opera sa „El Nino” în 2014 la Concursul Internațional George Enescu. În 2015 a câștigat bursa George Enescu oferită de Institutul Cultural Român, care a constat într-o rezidență de două luni la Cité Internationale des Arts din Paris. În 2017 a câștigat Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România cu lucrarea „Espaces I” pentru cvartet de coarde. Lucrările sale au fost interpretate atât la nivel național, cât și la nivel internațional de către ansambluri din România, Germania și Scoția. A participat la cursurile de măiestrie ale lui Karol Beffa, Allain Gaussin, François Paris, Isabelle Duha (Franța), Jörg Widmann, Manfred Stahnke (Germania), Fabio de Sanctis de Benedictis (Italia), Michael Hersch, Dan Dediu, Cornel Țăranu, Costin Miereanu (România), Agustín Fernández (Marea Britanie). În prezent este asistent universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Câștigătorul categoriei Muzică de Cameră, Junghoon Nam este un compozitor de muzică clasică contemporană, născut în Daegu, Coreea de Sud, pe data de 19 februarie 1992. A studiat compoziția cu Einsil Kwon la Universitatea Keimyung (licență) din Coreea de Sud. În prezent, studiază cu Isabel Mundry la Hochschule für Musik und Theater München din Germania. Junghoon a primit o bursă pentru performanța sa excelentă de la Universitatea Kemyung și de asemenea, a câștigat premiul 3 la Concursul Internațional de Compoziție „Jean Sibelius”.

Cu vârste cuprinse între 16 ani – cel mai tânăr concurent înscris în Concurs – și 33 de ani – vârsta maximă admisă, tinerii muzicieni au susținut recitaluri cu unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale secolului XX, dar și ale compozitorului George Enescu. Concurenții au evoluat în fața juriului de specialitate, format din mari muzicieni consacrați și în fața publicului în cele trei etape de concurs și în cadrul Galelor Finale cu Orchestră, pentru cele trei secțiuni: Violoncel, Vioară și Pian. La secțiunea Compoziție, lucrările au fost jurizate în formatul original, acestea fiind trimise de fiecare candidat în parte și având numele secretizat până la încheierea procesului de jurizare.

La 60 de ani de la prima ediție, în plin an de sărbătoare a Centenarului și a 137 de ani de la nașterea compozitorului George Enescu, Concursul Internațional George Enescu propune publicului o experiență unică, și extinde perspectivele culturale și educaționale într-un început de dezbatere despre felul în care muzica clasică poate transforma și construi o societate.

 

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați:https://www.festivalenescu.ro

Contacte pentru presă:

[email protected], +40 740. 123. 689

[email protected], +40 732. 338. 010