Ksenija Sidorova

Apreciată ca fiind „revelatoare” (New York Times), având „o virtuozitate uluitoare” (The Observer), Ksenija Sidorova este ambasadorul principal al acordeonului clasic. Fiind atât o interpretă unică, cât și carismatică, Ksenija este pasionată de prezentarea vastelor capacități ale instrumentului său. Repertoriul ei se întinde de la Bach la Piazzolla, de la Efrem Podgaits și Václav Troian, la Erkki-Sven Tüür și George Bizet, precum și noi concerte de acordeon compuse special pentru ea, plus o multitudine de proiecte de cameră.

În sezonul 2020/21, Ksenija va cânta alături de – printre altele – Filarmonică Germană de Cameră din Bremen (Paavo Järvi), Orchestra Națională a Belgiei (Aziz Shokhakimov), în turneu în Franța cu Orchestre National d’Ile de France (Mihhail Gerts) și într-un turneu european cu Orchestra de Cameră din Munchen și MILOŠ în celebrarea centenarului lui Piazzolla. Ea își va continua colaborarea cu colegii artiști, plecând în turneu cu Avi Avital unde va concerta inclusiv la Wigmore Hall și la Festivalul Bodensee; și cu Camille Thomas cântând în KKL, Lucerna. Ksenija va susține, de asemenea, un turneu de recital solo la Carnegie Hall, Princeton și Biblioteca Congresului din Washington.

Ksenija lucrează cu orchestre de top, printre care Orchestra NDR Elbphilharmonie, Orchestra Filarmonică din Luxemburg, Orchestra Simfonică MDR [Leipzig], Orchestra Filarmonică din  Stuttgart, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Simfonică din Atlanta, Orchestra Tonhalle din Zurich, Orchestra Simfonică NHK, Orchestrele Filarmonice din Tokyo și Hong Kong, dirijori printre care Paavo Järvi, Thomas Hengelbrock, Vasily Petrenko, Kristjan Järvi, Michał Nesterowicz și Jan Willem de Vriend.

Colaborează în mod regulat cu Avi Avital, Nemanja Radulovic, Andreas Ottensamer, Miloš Karadaglić, Camille Thomas, Leticia Moreno, Goldmund Quartet, Tine Thing Helseth, DJ-ul brazilian Gui Borratto, Juan Diego Flórez, Nicola Benedetti și Joseph Calleja. Ksenija concertează adesea la festivalurile de muzică Ravinia, Cheltenham, Mostly Mozart, Schleswig-Holstein, Gstaad Menuhin, Verbier și Rheingau.

Ksenija își va lansa următorul album în 2021. Acesta urmează lansărilor anterioare de succes: Classical Accordion (Champs Hill Records, 2011); Fairy Tales (Champs Hill Records, 2013) înregistrat cu Orchestra Națională a Țării Galilor BBC / Clark Rundel; și Carmen (Deutsche Grammophon, 2016) – o nouă interpretare a operei – înregistrată împreună cu formația Nuevo Mundo și cu Orchestra Filarmonică Borusan din Istanbul / Sascha Goetzel. Pentru albumul din urmă, Ksenija a câștigat premiul ECHO pentru instrumentistul anului în 2017.

Încurajată să învețe să cânte la instrument de către bunica ei pasionată de tradiția populară a acordeonului, Ksenija a început să cânte la acesta la vârsta de șase ani sub îndrumarea lui Marija Gasele în orașul ei natal Riga. Căutând o mai mare expunere atât la repertoriul clasic, cât și la cel contemporan, a ajuns la Londra, unde a absolvit studii universitare și postuniversitare la Academia Regală de Muzică, sub îndrumarea lui Owen Murray.

În mai 2012, ea a devenit prima câștigătoare a Premiului Internațional al Fundației Bryn Terfel, iar în octombrie 2015 a apărut alături de Sting la Royal Albert Hall ca parte a serbărilor de 50 de ani ale lui Bryn Terfel. Ea a primit atât bursa muzicală a Orchestrei Philharmonia, cât și premiul Friends of the Philharmonia, precum și medalia de argint Worshipful Company of Musicians. Din 2016, Ksenija este Associate la Academia Regală de Muzică.