L’Arpeggiata

Fondat în 2000, L’Arpeggiata este un ansamblu condus de Christina Pluhar. Membrii săi sunt cei mai buni instrumentiști specializați în muzică antică de astăzi, în colaborare cu interpreți canto excepționali.

L’Arpeggiata adună artiști din diverse medii muzicale în jurul programelor și proiectelor concepute cu pricepere de Christina Pluhar pe baza cercetărilor sale muzicale, a întâlnirilor, a curiozității care o caracterizează și a talentului ei incomensurabil.

Încă de la crearea sa, L’Arpeggiata și-a propus să exploreze muzica bogată din perioada barocului timpuriu. Ansamblul și-a stabilit principiul care să o ghideze ca fiind improvizație instrumentală și cercetare a instrumentelor în tradiția barocă rară, precum și crearea și interpretarea „evenimentelor”. Favorizează astfel reunirea muzicii și a cântării cu alte elemente din perioada barocă, care la vremea lor nu se distingeau între ele, precum dansul și teatrul, și deschiderea către diferite genuri muzicale, precum jazzul și muzica tradițională. Programele L’Arpeggiata se reconectează cu surprinzătorul, neașteptatul, făcând din fiecare concert o întâlnire unică.

L’Arpeggiata colaborează în mod regulat cu soliști remarcabili care interpretează muzică de artă din perioada barocă (Philippe Jaroussky, Valer Sabadus, Céline Scheen, Véronique Gens, Stéphanie d’Oustrac, Rolando Villazon) și muzică tradițională (Vincenzo Capezzuto, Ansamblul „Barbara Furtuna”) și alte genuri de muzică, precum jazz sau flamenco (Gianluigi Trovesi, Pepe Habichuela, Wolfgang Muthspiel). De la crearea sa, ansamblul concertează la festivaluri și în cele mai prestigioase teatre din Europa (Concertgebouw din Amsterdam, Wigmore Hall din Londra, Tonhalle din Zürich, Alte Oper din Frankfurt, Festivalul Saint-Denis, Festivalul Sablé sur Sarthe, Utrecht Oude Muziek, Festival d’Ambronay, Musikfestspiele Potsdam Sanssouci, Ruhrtriennale, Ludwigsburger Schlossfestspiele, Bordeaux Opera House, Filarmonica din Köln, Filarmonica din Luxemburg) și din întreaga lume (Carnegie Hall New York, Sydney City Recital Hall, Festivalul din Brisbane, Festival Internacional Cervantino in Guanaju, Tokyo Metropolitan Art Space, Karura Hall). L’Arpeggiata a fost rezidentă la Carnegie Hall în New York, precum și la Teatrul din Poissy, Wigmore Hall din Londra și Teatro Mayor din Bogota, Columbia, pentru a interpreta opera în cinci acte Orfeo Chaman, regizată de Rolf și Heidi Abderhalden .

În 2011, l’Arpeggiata a interpretat deja opera trecută cu vederea de Giovanni Andrea Bontempi, Il Paride (1662) la Musikfestspiele Potsdam Sanssouci, în regia lui Christoph von Bernuth. Această lucrare a fost interpretată din nou în 2012 la Innsbrucker Festwochen der Alten Musik.

Discografia l’Arpeggiata este apreciată în mod unanim și constant atât de critici, cât și de public. Ansamblul înregistrează câte un album în fiecare an și câștigă în mod regulat premii de prestigiu. Câștigător al Echo Klassik Preis din Germania în 2009, 2010 și 2011, Edison Preis din Olanda în 2009 și VSCD Muziekpriis în 2008, l’Arpeggiata a fost recompensată în mod regulat pentru bogata sa discografie, reprezentată de albumele sale sub egida Alpha („La Villanella”, „Homo fugit velut umbra”, „La Tarantella”, „All’Improvviso”, „Rappresentazione di Anima et di Corpo”), apoi sub egida Naïve („Los Impossibles”) și colaborarea sa cu EMI/Virgin classics, care a devenit între timp Warner/Erato („Teatro d’Amor”, „Via Crucis”, „Monteverdi Vespro della Beata Vergine”, „Los Pájaros perdidos”, „Mediterraneo”, „Music for a while – improvisations on Henry Purcell”, „L’Amore Innamorato”, „Händel goes wild”) cu „R10 from Classica Répertoire”, Cannes Classical Awards, „International Opera Platinum Stamp”, Disc of the Month ”, BBC Magazine, „Prix Exellentia Pizzicato”, ffff Télérama, Baroque music’s favorite of the Académie Charles Cros.

CD-ul „Himmelsjusik”, lansat în 2018, a prilejuit o nouă colaborare cu Philippe Jaroussky.

Lansat în martie 2011, filmul Tous les soleils, scris și regizat de Philippe Claudel, a fost inspirat din muzica discului „La Tarantella”. Două piese din album au fost reînregistrate cu această ocazie, cu vocea actorului principal Stefano Accorsi.