Lavinia Coman

Lavinia Coman este profesoară, pianistă și muzicolog. S-a născut pe 27 noiembrie 1940 în orașul Focșani din județul Vrancea. Tatăl era farmacist, iar mama, contabilă. A urmat școala primară, gimnazială și liceul în același oraș. În paralel, a luat lecții de pian cu profesoara Noelia Prisecaru. În perioada 1959-1964 a studiat la Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din București, la clasa de pian a renumitei soliste Silvia Șerbescu. După absolvire a fost repartizată ca asistentă la clasa de lied a marelui artist liric Nicolae Secăreanu, solist al Operei Naționale din București. În perioada 1968-2007 a predat pianul ca titulară la catedra de instrumente cu claviatură, unde a parcurs toate treptele ierarhiei universitare. Între numeroșii discipoli pe care i-a format se distinge Luiza Borac, pianistă de marcă, laureată a numeroase concursuri internaționale, care a desfășurat o carieră solistică impresionantă, iar actualmente este profesor titular la Conservatorul din Hanovra. Începând cu anul 1988, Lavinia Coman a predat, în paralel, Didactica instrumentului pian, curs pe care îl predă și astăzi. În anul 2002 a obținut titlul de doctor în muzicologie. În ultimele trei decenii a susținut programe și cursuri de formare continuă pentru profesorii de instrument din România. În acest domeniu a creat un modul de conversie profesională pe care îl organizează la Universitatea Valahia din Târgoviște, fiind autoarea programelor de formare continuă a cadrelor didactice de specialitate muzical-instrumentală organizate de Ministerul Educației și Cercetării.

Pe parcurs a dezvoltat o amplă carieră concertistică, în calitate de solistă, în formații camerale și ca parteneră acompaniatoare. Are la activ peste 400 de concerte, recitaluri, în săli  de spectacol prestigioase, programe live și înregistrări la Radio și Televiziune. A fost preocupată în mod constant de promovarea muzicii moderne și contemporane, cu interes deosebit pentru interpretarea creației muzicale românești, atât cea veche, cât și cea actuală. A realizat peste 100 de prime audiții din aceste categorii de repertoriu. A evoluat în peste 400 de manifestări publice susținute în săli de concert importante din țară și din Spania, Franța, Austria, Germania, Italia, Rusia, Polonia, Bulgaria, Republica Moldova.

Ca membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, face parte din biroul secției de muzicologie, desfășoară o bogată activitate de cronicar și critic muzical, publicând un număr impresionant de articole, cronici, recenzii, prezentări, studii, ediții îngrijite etc. Este autoarea volumelor monografice Frédéric Chopin, Franz Liszt, Constantin Silvestri, Silvia Șerbescu, precum și a cărților Vrei să fii profesor de pian?, Pianistica modernă, Școala de artă în Epoca de Aur. Din amintirile unei directoare de liceu. A obținut Premiul UCMR pentru creație muzicologică în anii 2006 și 2014. Este, de asemenea, posesoarea Premiului de excelență al Revistei Actualitatea Muzicală pe anul 2018.

Este specializată în limba și cultura catalană, promovează intens relațiile culturale româno-catalane, îndeosebi în domeniul muzical, iar pentru activitatea depusă în acest domeniu, Institutul de promovare externă a culturii catalane din Barcelona i-a conferit în anul 2018 Premiul Josep Maria Batista i Roca – Memorial Enric Garriga Trullols.