Leonidas Kavakos

Leonidas Kavakos este recunoscut internațional ca unul din violoniștii greu de egalat, mai ales datorită tehnicii fără de cusur, datorită măiestriei captivante și a integrității muzicii sale. Lucrează cu cele mai bune orchestre și cei mai buni dirijori din lume și interpretează recitale în sălile cu premiere mondiale. Este un artist de excepție care înregistrează sub egida Sony Classical.

Cei mai importanți 3 mentori ai săi sunt Stelios Kafantaris, Josef Kavakos și Ferenc Rados, colaboratori recurenți și în prezent. Până la vârsta de doar 21 de ani, Leonidas Kavakos câștigase deja 3 competiții majore: Concursul Sibelius (1985) și competițiile Paganini și Naumburg (1988). Succesul rapid l-a condus la înregistrarea originalului Concert pentru vioară Sibelius (1903/1904), prima sa înregistrare, care a câștigat Permiul Anual pentru Concert Gramophone (1991).

În prezent, Kavakos este un artist de anvergură, cu înregistrări sub egida Sony Classics. Ultima sa înregistrare, care a fost lansată mondial în octombrie 2020, este Concertul pentru vioară de Beethoven, pe care l-a dirijat și interpretat în colaborare cu Orchestra Simfonică Radio Beethoven și Septetul Beethoven. În anul aniversar, Kavakos va interpreta și dirija Concertul de vioară de Beethoven cu orchestre din Europa și S.U.A. De asemenea, va interpreta în tregul ciclu de Sonate a lui Beethoven în Shanghai, Guangzhou, Milano și Roma, dar și mai multe recitale solo de Beethoven în orașe, precum Londra, Barcelona, Parma și Copenhaga.

În 2007, Kavakos a fost nominalizat instrumentalistul Echo Klassik al anului, pentru înregistrarea seriei complete a Sonatelor lui Beethoven în colaborare cu Enrico Pace.

Următoarele premii câștigate au venit odată cu anul 2017, când Kavakos a primit prestigiosul premiu Leonie Sonning-cea mai înaltă distincție muzicologică a Danemarcei, oferitî anual unui interpret, dirijor sau instrumentalist de notorietate internațională. Printre alți câștigători ai premiului se numără Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, Pierre Boulez, Alfred Brendel, Benjamin Britten, Dietrich Fischer-Dieskau, Yehudi Menuhin, Simon Rattle, Mstislav Rostropovich, Arthur Rubenstein și Dmitri Shostakovich.

Luna august din 2019 a fost una extrem de productivă: în urma Festivalului Verbier, unde a apărut într-un recital cu Evgent Kissin și a dirijat Orchestra de Cameră a Festivalului Verbier într-un program care a inclus interpretarea Sinfonia Concertante a lui Mozart, în colaborare cu Antoine Tamestit, s-a alăturat YoYo Ma și lui Emanuel Ax la Festivalul de Muzică Tanglewood pentru un program care conținea triouri de pian (Beethoven), un recital duo cu Ax of Beethoven Sonatas și un concert cu Simfonia Boston, în care a interpretat și dirijat Concertul de vioară a lui Beethoven și Simfonia No. 7 a lui Dvořák.

Kavakos a fost invitat în calitate de Artiste Etoile la Festivalul din Lucerne, unde a apărut alături de Orchestra Festivalului din Lucerne cu Yannick Nézet-Séguin, de Orchestra Mariinsky cu Valery Gergiev, de Filarmonica din Viena cu Andes Orozco Estrada și de Yuja Wang într-un recital.

În stagiunea 2019/2020, în afara concertelor cu cele mai importante orchestre din Europa și S.U.A., Kavakos a reluat colaborarea cu YoYo Ma și Emanuel Ax pentru 3 programe la Carnegie Hall, compuse din triouri și sonate de Beethoven. A avut 2 tururi asiatice, primul ca solist cu Simfonia din Singapore și Filarmonica din Seoul, dar și într-un recital la NCPA Beijing, pentru ca în primăvară să interpreteze cu Filarmonica din Hong-Kong și Orchestra Simfonică Națioanlă din Taiwan, înainte de a interpreta ciclurile complete ale Sonatelor lui Beethoven în Shanghai și Guangzhou cu Enrico Pace.

În anii recenți, Karakos a reușit să-și construiască un profil marcant ca dirijor, ajungând să dirijeze Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica din New York, Simfonia din Houston, Simfonia din Dallas, Orchestra Gürzenich, Orchestra Festivalului din Budapesta, Simfonia din Viena, Orchestra de Cameră din Europa, Orchestra Academiei Naționale din Santa Cecilia, Maggio Musicale Fiorentino, Filarmonica Teatro La Fenice și Orchestra Simfonică Națională Daneză. De curând a fost planificată o întoarcere la 2 orchestre unde și-a format relații cordiale puternice, atât ca dirijor, cât și ca violonist: L’Orchestre de la Suisse Romande și Orchestra Filarmonică Radio France. În această stagiune va interpreta/dirija Filarmonica Cehă, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin și Orchestra Simfonică Națională RAI.

Născut și crescut într-o familie de muzicieni din Atena, Kavakos coordonează un masterclass anual pentru vioară și muzică de cameră în orașul natal, care atrage ansambluri și violoniști internaționali și demonstrează loialitatea sa pentru continuarea dezvoltării cunoașterii și tradițiilor muzicologice. O parte importantă a acestei tradiții este arta viorii și a interpretării cu instrumentele cu corzi, artă pe care Kavakos o consideră un mister inclusiv în zilele noastre, un secret nedezvăluit. El interpretează pe o vioară ‘Willemotte’ Stradivarius din 1734 și deține viori moderne, meșteșugite de F. Leonhard, S.P. Greiner, E. Haahti și D. Bagué.