Les Arts Florissants

Un ansamblu de muzicieni și instrumentiști specializați în interpretarea muzicii baroce cu instrumente de epocă, Les Arts Florissants este renumit în întreaga lume. Fondat în 1979 de clavecinistul și dirijorul american-francez William Christie, ansamblul, numit după o operă de Marc-Antoine Charpentier, are un rol important în renașterea unui repertoriu baroc care a fost neglijat vreme îndelungată (inclusiv redescoperirea nenumăratelor comori din colecțiile Bibliothèque Nationale de France). Astăzi, acel repertoriu este interpretat pe scară largă și admirat: nu numai muzica franceză din domnia lui Ludovic al XIV-lea, ci și muzica generală europeană a secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea. Din 2007, ansamblul este condus și de tenorul britanic Paul Agnew, care este numit codirector muzical al Les Arts Florissants în 2019.

În fiecare sezon Les Arts Florissants susține în jur de 100 de concerte și spectacole de operă în Franța – la Philharmonie de Paris, unde sunt artiști în reședință, Théâtre de Caen, Opéra Comique, Théâtre des Champs-Élysées, Château de Versailles, precum și la numeroase festivaluri – și sunt un ambasador activ pentru cultura franceză în străinătate, fiind invitat în mod regulat la New York, Londra, Edinburgh, Bruxelles, Viena, Salzburg, Madrid, Barcelona, Moscova și în alte orașe.

De la reprezentația din 1987 a Atys de Lully la Opéra Comique din Paris, care a fost triumfător reînviat în mai 2011, Les Arts Florissants s-a bucurat de cele mai mari succese pe scena operei. Producții notabile includ lucrări de Rameau (Les Indes galantes, Hippolyte et Aricie, Les Boréades, Les Paladins, Platée), Lully și Charpentier (Médée, David et Jonathas, Les Arts florissants, Armide), Handel (Orlando, Acis și Galatea, Semele, Alcina, Serse, Hercules, L’Allegro, il Penseroso ed il Moderato), Purcell (Regele Arthur, Dido și Enea, Regina Zânelor), Mozart (Flautul Fermecat, Die Entführung aus dem Serail), Monteverdi (opera trilogie), dar și de compozitori ale căror lucrări sunt interpretate mai rar, cum ar fi Landi (Il Sant’Alessio), Cesti (Il Tito), Campra (Les Fêtes vénitiennes) și Hérold (Zampa).

Pentru producțiile lor de teatru, Les Arts Florissants au apelat la talentele unora dintre cei mai mari regizori de scenă, printre care Jean-Marie Villégier, Robert Carsen, Adrian Noble, Andrei Serban, Luc Bondy, Deborah Warner și Jérôme Deschamps și Macha Makeïeff, precum și de coregrafi renumiți precum Béatrice Massin, Ana Yepes, Jirí Kylián, Blanca Li, Trisha Brown, Robyn Orlin, José Montalvo, Françoise Denieau și Dominique Hervieu.

Les Arts Florissants se bucură de un statut la fel de înalt în sălile de concerte, după cum ilustrează numeroasele și aclamatele lor concerte sau spectacolele semi-montate de opere și oratorii (Zoroastre, Anacréon și Les Fêtes d’Hébé de Rameau, Actéon și La Descente d’Orphée aux Enfers de Charpentier, Idoménée de Campra, Idomeneo de Mozart, Jephté de Montéclair, L’Orfeo de Rossi și Giulio Cesare de Handel cu Cecilia Bartoli, precum și Mesia, Teodora, Susanna, Iefta și Belshazzar), programele lor de muzică de cameră laică și sacră (mici motete de Lully și Charpentier, madrigale de Monteverdi și Gesualdo, air de cour de Lambert, imnuri de Purcell, printre altele) și abordarea operelor la scară largă (în special motetele marilor de Rameau, Mondonville, Campra și Charpentier, precum și Mesia lui Händel și Matei și John’s Passion de J.S. Bach).

Ansamblul a produs o discografie impresionantă: aproape 100 de înregistrări (CD și DVD) și propria colecție în colaborare cu harmonia mundi sub bagheta lui William Christie și Paul Agnew.

În ultimii ani, Les Arts Florissants au lansat mai multe programe de educație pentru tineri muzicieni. Cel mai emblematic este Academia din Le Jardin des Voix: creată în 2002, este susținut o dată la doi ani și a adus deja un număr substanțial de cântăreți noi în centrul atenției. Programul Arts Flo Juniors, lansat în 2007, permite studenților conservatorului să se alăture orchestrei și corului pe durata unei producții, de la prima zi de repetiții până la reprezentația finală. Există și un parteneriat între William Christie, Les Arts Florissants și Școala de muzică Juilliard din New York, care din 2007 a permis un schimb artistic fructuos între SUA și Franța. Lansat în 2021, un program anual de cursuri de masterat în Thiré (Vendée, Pays de la Loire) vine să completeze acest panou de programe cu scurte sesiuni de lucru conduse de William Christie și Paul Agnew, pentru a ajuta tinerii profesioniști să-și îmbunătățească abilitățile.

Les Arts Florissants organizează, de asemenea, numeroase evenimente menite să atragă un public nou. Legate de programul concertelor din anul respectiv, sunt concepute atât pentru muzicieni amatori, cât și pentru non-muzicieni, adulți și copii.

În 2012, William Christie și Les Arts Florissants au creat festivalul Dans les Jardins de William Christie, în parteneriat cu Conseil départemental de la Vendée. Eveniment anual, festivalul reunește artiști membri ai Les Arts Florissants, elevi de la Școala Juilliard și finaliști de la Le Jardin des Voix pentru concerte și promenade muzicale în grădinile create de William Christie la Thiré, în Vendée. Pe lângă festival, Les Arts Florissants colaborează la fondul „Les Jardins de Musique de William Christie” pentru crearea unei locații culturale permanente în Thiré. În 2017, în urma unei decizii a Ministerului Francez al Culturii, Les Arts Florissants și fondul „Les Jardins de Musique de William Christie” au primit titlul național de «Centre culturel de Rencontre», care distinge proiectele care asociază creația, patrimoniul și difuzarea. În 2018, Les Arts Florissants devine Fundația Les Arts Florissants – William Christie.

Les Arts Florissants primesc sprijin financiar de la stat, de la Direcția Regională de Cultură Afaceri (DRAC), Département de la Vendée și Région Pays de la Loire. Ei sunt artiști în reședință la Philharmonie de Paris din 2015. Selz Foundation, American Friends of Les Arts Florissants și Crédit Agricole Corporate & Investment Bank sunt principalii sponsori.