Lise de la Salle

O carieră de peste 15 ani, înregistrări Naïve premiate, apariții în cadrul concertelor internaționale – Lise de la Salle s-a impus ca una dintre tinerele artiste incitante de astăzi și ca un muzician cu sensibilitate și maturitate reală. Interpretarea ei a inspirat un critic al Washington Post să scrie: „Pentru o porțiune considerabilă din concert, publicul a trebuit să-și amintească să respire … exaltarea nu s-a oprit o secundă până când mâinile ei nu au coborât de pe clape”.

Momentele importante din 2021/22 includ debutul ei la Paris Philharmonie cu Orchestre de Chambre de Paris sub Lars Vogt, debutul cu Deutsches Symphonie-Orchestre Berlin cu Lionel Bringuier căruia i se va alătura din nou mai târziu în aprilie 2022 împreună cu Orchestra Simfonică din Tokyo, precum și reprezentații cu Orchestre de la Suisse Romande și Fabio Luisi, Orchestra Națională din Belgia și Stanislas Kochanovsky, Royal Scottish National Orchestra și în turneul Thomas Søndergård.

A interpretat alîturi de multe orchestre de top din întreaga lume: de la Statele Unite ale Americii (Chicago, Boston, Detroit, Atlanta Symphony Orchestras, Los Angeles Philharmonic, Philadelphia Orchestra), până în Marea Britanie (London Symphony Orchestra, Philharmonia, Royal Philharmonic Orchestra), Europa în Germania (Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Münchner Philharmoniker, Dresden Staatskapelle, WDR Sinfoniorchester Köln, hr-Sinfonieorchester Frankfurt), Franța natală (Orchestre National de France și Lyon), interpretând și în Italia (Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Filarmonica della Scala, Orchestra Sinfonica Nazionale Della RAI di Torino), mai departe cu Rotterdam Philharmonic, St Petersburg Philharmonic și în Asia (NHK și Singapore Symphony, Tokyo Metropolitan) printre mulți alții și a colaborat cu dirijori precum Herbert Blomstedt, Fabio Luisi, James Conlon, Krzysztof Urbanski, Antonio Pappano, Rafael Payare, Karina Kanellakis, Andrés Orozco-Estrada, Lioner Bringuier, Fabien Gabel, Marek Janowski, Robin Ticciati, Osmö Vanska, James Gaffigan, Semyon Bychkov, and Dennis Russell Davies.

Susține reprezentații în cele mai apreciate săli de concert din lume – Vienna Musikverein, Concertgebouw Amsterdam, Herkulessaal în München, Berlin Philharmonie, Tonhalle Zurich, Lucerne KKL, Bozar în Bruxelles, Wigmore and Royal Festival Halls, Théâtre des Champs-Elysées, Hollywood Bowl și festivaluri – Festivalul Klavier Ruhr și Bad Kissingen, Verbier, La Roque d’Anthéron, Festivalul Enescu din București, San Francisco Performances, seria de recitaluri Chicago Symphony, festivalurile Aspen și Ravinia … În 2014, ea devine primul artist în reședință al Operei din Zurich și cântă la New York în seria Great Performers de la Lincoln Center cu Vienna Symphony.

De asemenea, se bucură să susțină activități educaționale și organizează cursuri de master în multe dintre orașele în care interpretează.

Printre CD-urile Naïve foarte apreciate de critici, figurează un disc complet cu Chopin cu o înregistrare live a Concertului pentru pian 2, op. 21 cu Fabio Luisi dirijând Staatskapelle Dresda. În mai 2011, Naïve a lansat a șasea înregistrare pentru a sărbătoari Bicentenarul lui Liszt. Albumul a primit Diapason d’Or al Revistei Diapason și Gramophone’s Editor’s Choice, în care scria „… Lise de la Salle, în vârstă de 23 de ani, ne oferă un recital de Liszt de o forță uimitoare, poezie și, pentru cineva atât de tânăr, maturitate muzicală”. Cele mai recente două înregistrări ale sale sunt lansate în 2018: prima este Bach Unlimited – un album axat pe Bach cu Naïve, inclusiv Concertul italian, Fantasie und Fuge über das Thema B-A-C-H de Liszt și Chaconne de Bach/Busoni și Paris-Moscova drept al doilea – înregistrat cu violoncelistul francez Christian-Pierre La Marca, albumul sărbătorește relația muzicală dintre Paris și Moscova (Sony Classical). Înregistrează Concertul Chausson cu Daniel Hope și Züchner Kammerorchester (Deutsche Grammophon) în 2020. Ultimul ei album (2021) When do we dance? prezintă o odisee a dansurilor de-a lungul unui secol întreg.

Născută la Cherbourg (Franța) în 1988, Lise de la Salle a început studiul pianului la vârsta de patru ani și a susținut primul său concert cinci ani mai târziu într-o transmisiune live la Radio France. A studiat la Conservatorul din Paris și a debutat în concert la 13 ani cu Simfonia nr. 2 în Re major de Beethoven la Avignon, debutul ei la recitalul de la Paris la Luvru înainte de a pleca în turneu cu Orchestre National d’Ile de France, interpretând Concertul în re major al lui Haydn. A lucrat îndeaproape cu Pascal Nemirovski și a fost consilier pe termen lung al lui Genevieve Joy-Dutilleux.

În 2004, Lise de la Salle a câștigat Young Concert Artists International Auditions la New York. Mai târziu în acel an, organizația a debutat atât la New York, cât și la Washington, D.C. La Concursul Internațional Ettlingen din Germania, Lise de la Salle a câștigat Premiul I și Premiul Bärenreiter. De asemenea, a câștigat Premiul I în numeroase concursuri franceze de pian.