LUIZA BORAC

Câștigătoare a peste 50 de premii și distincții, pianista Luiza Borac a fost descrisă drept „cel mai poetic artist” de către Süddeutsche Zeitung (Joachim Kaiser), o „pianistă mereu plină de resurse și imaginativă” (Gramofon) și o „interpretă formidabilă” (San Francisco Chronicle) ). A câștigat premii de top la Concursul Internațional de pian Edvard Grieg, unde a fost distinsă și cu Prix d’Oslo, Premiul Special pentru Piesele lirice ale lui Grieg și Premiul Publicului, Concursul de pian Mendelssohn Berlin, Concursul internațional de pian George Enescu, Gina Bachauer din Salt Lake City, Viotti-Valsesia Italia, Gheorghe Dima, Concursurile Naționale Române de Pian Sigismund Toduță, Concursul International de Pian Taormina etc.

„Pianista lunii la Saint-Martin-in-the Fields“ și prima femeie pianistă română care a cântat la Walt Disney Hall din Los Angeles, Borac a câștigat un premiu pentru debut la Carnegie Hall și de atunci a apărut pe unele dintre cele mai prestigioase săli de concerte din întreaga lume, inclusiv Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Köln și Barbican Centre London. A cântat cu Academy-of-Saint-Martin-in-the-Fields, Orchestra Filarmonicii din Olanda, Orchestra Simfonică din Moscova, Orchestra Filarmonicii din Utah, WDR Cologne, NDR Hannover, Orchestra Radio București, Orchestra Filarmonicii George Enescu, cu dirijori ca Peter Ruzicka , Vladimir Jurowski, Cristian Măcelaru, Gerd Schaller, Jaime Martin, Horia Andreescu, Ka Chun Wong a.o. A cântat cu Belcea Quartett, Isabelle van Keulen, Patricia Kopatchinskaja, Daishin Kashimoto, Sherban Lupu, Mirel Iancovici și a avut apariții de succes la Festivalul Aldeburgh, Festivalul de muzică Schleswig-Holstein, Festivalul George Enescu, Festivalul de pian Michelangeli, Festivalul Prokofiev etc.

Luiza Borac a fost universal apreciată de publicații precum BBC Music Magazine, Piano News, Pianist, Diapason, Gramophone Magazine, The Guardian, The Sunday Times, American Record Guide, Los Angeles Times, Fono Forum, Der Spiegel etc.

Pentru interpretările ei la casele de discuri Avie și Profil Haenssler, albumele ei au câștigat BBC Music Award (2007) și au fost nominalizate la premiile Opus Klassik și ICMA la categoriile „Cea mai bună înregistrare”, „Cel mai bun solist” și „Cel mai bun program asortat” (2021).

Înregistrările în premieră mondială realizate de Luiza Borac ale marelui său compatriot George Enescu – muzica completă pentru pian solo, nou-descoperitul Concert pentru pian și Fantezia pentru pian – au făcut furori și au fost salutate ca „descoperiri revoluționare” de presa muzicală internațională, fiind printre primele înregistrări care au adus muzica lui Enescu la un nivel de importanță mai mare. Au fost foarte apreciate la nivel internațional pentru interpretările idiomatice ale Luizei: „interpretare excelentă” (Gramofon), „cea mai bună performanță” (BBC Music Magazine). De asemenea, a fost distinsă cu suma cum laude pentru teza de doctorat dedicată muzicii pentru pian a lui George Enescu, precum și Premii și Diplome de Onoare de la Ambasada României la Berlin pentru promovarea culturii românești în lume, postul de radio Radio România Cultural, Unimir si Fundatiile Prometheus și Actualitatea Muzicală pentru promovarea muzicii românești la nivel mondial.

Prima pianistă care a înregistrat vreodată muzica de pian completă a celor 3 compozitori români George Enescu, Dinu Lipatti și Constantin Silvestri Borac a fost descrisă drept „cel mai mare exponent viu al muzicii de pian nesfârșit de revelatoare a compatriotului său”.

Luiza Borac a înregistrat numeroase înregistrări pentru producții de CD și radio, care au fost apreciate de critici. Repertoriul ei înregistrat include Concerte pentru pian de Grieg, Schumann, Chopin, Mozart, Brahms, Beethoven, Liszt, Lipatti, Enescu, Walton, lucrări solo și de cameră de Schubert, Janacek, Godowski, 24 de Studii de Chopin, 12 Studii ale lui Debussy, cele 12 Studii Transcedentale ale lui Liszt, Transcrieri, Parafraze și Ani de Pelerinaj, Sonate și variații de Mozart, Gaspard de la nuit de Ravel etc. Înregistrările ei au fost selectate ca „Joker Decouverte” la Crescendo, „Star of the Month” Fono Forum, Remarcabil la International Record Review, „CD of the 2 Months’ Piano News‚ „CD-ul lunii” International Piano, „CD-ul zilei” Radio Frankfurt, 5 stele de la BBC Music Magazine, The Times, Pizzicato, International Piano, Straits Times și Radio Berlin-Brandenburg, „CD-ul anului” la Radio Bucharest, CD-ul Săptămânii Sinfini al lui Norman Lebrecht, ‘Le Disque de Jour’ Artamag etc.

Repere ale sezonului trecut includ înregistrări de muzică pentru pian de Constantin Silvestri, György Kurtàg și Dansurile simfonice ale lui Dinu Lipatti cu Cristian Măcelaru și Orchestra WDR, precum și un turneu european la aniversarea a 100 de ani de la Dinu Lipatti.

În calitate de producător al celebrului său album Chants nostalgiques, Borac a creat un experiment fără precedent juxtapunând înregistrările istorice ale legendarului tenor Ion Buzea – câștigător al Concursului Internațional de Canto George Enescu 1958 – cu propria sa interpretare capturată prin tehnologia modernă („un adevărat tur de forță ” Gramofon). 

În calitate de promotoare a artistelor feminine, Luiza a dedicat turnee europene unice și foarte apreciate (2016) lui Alice Herz-Sommer, cea mai ]n vârstă pianistă din lume pe care a cunoscut-o personal, și Clarei Schumann pentru aniversarea a 200 de ani (2019). Luiza a cunoscut-o pe Alice Herz-Sommer la Londra în timpul înregistrării celor 24 de Studii de Chopin. Interviul ei a fost inclus în portofoliul filmului premiat cu Oscar „The Lady at Number 6”. Fiind unul dintre primii laureați ai Premiului Dorothea-Erxleben (numit după prima femeie din istorie autorizată să practice medicina în lume), Borac, în premieră,, a înregistrat și a interpretat în concerte un număr mare de lucrări scrise de compozitoare. După cum notează International Record Review, „Borac este unul dintre cei mai convingători pianiști ai zilelor noastre”.

O adevărată vizionară în construirea punților culturale și pentru a face muzica clasică mai accesibilă publicului larg, în special pentru publicul tânăr, Borac a susținut conferințe muzicale în întreaga lume cu programe precum „Music-in-our-School” la Concursul internațional de pian Gina Bachauer – a doua cea mai mare competiție de pian din SUA, la care Luiza a primit medalia de argint – unde s-a întâlnit cu peste 3000 de copii.

„O forță socială cu o viziune vindecătoare” (Fanfare SUA), Luiza Borac lucrează cu diverse organizații caritabile recunoscute internațional. Astfel de proiecte au inclus proiectul Menorah pentru victimele evreilor din Schaumburg-Lippe din nordul Germaniei, FARA și alte proiecte caritabile românești din Marea Britanie și Germania care sprijină orfanii și copiii străzii din țara natală a artistului. În 2017, orașul UNESCO Albi i-a acordat titlul onorific de „Ambassadrice de la Cité épiscopale” și de asemenea, Medalia de Onoare, ca recunoaștere pentru implicarea ei în EndPolioNow, un proiect internațional. 2018 a primit în Germania medalia Paul Harris și cea mai înaltă distincție de onoare a Rotary.

În România, profesorii ei de pian au fost Irina Satchi, Lavinia Coman și Gabriel Amiras. O tânără artistă în rezidența Orchestrei Simfonice din Londra Borac a fost îndrumată de Radu Lupu, Murray Perahia, Jan Ekier, Leon Fleisher, Dmitri Bashkirov, William Grant Naboré și Fou Ts’ong. Luiza Borac a absolvit Colegiile de Muzică din București și Hanovra cu cele mai înalte distincții și a urmat cursuri de master la Julliard School of Music din New York și Como International Piano Foundation sub conducerea directorului artistic Martha Argerich.

Borac a făcut parte din numeroase jurii ale concursurilor de pian precum Gina Bachauer, Bechstein, Walter Gieseking, San Nicola di Bari, Massarossa, Ennio Porrino Cagliari, a predat la Academiile de Muzică din Hanovra și Mozarteum Salzburg și la cursuri de master din întreaga lume. Elevii ei au câștigat prestigioase concursuri de pian și au îmbrățișat cariere muzicale de succes ca pianiști concertist, muzicieni de cameră și acompaniament de lied. 

Luiza este artist Steinway din 1998 și a fost inclusă pe Steinway Wall of Fame.