MAXIM VENGEROV

Apreciat în unanimitate drept unul dintre cei mai pricepuți muzicieni ai lumii, și descris frecvent drept cel mai mare interpret la coarde din lume la ora actuală, câștigătorul unui premiu Grammy, Maxim Vengerov, se bucură de recunoaștere la nivel internațional și în calitate de dirijor și este unul dintre cei mai solicitați soliști.

Născut în anul 1974, și-a început cariera de violonist solo la vârsta de cinci ani, a câștigat concursurile internaționale Wieniawski și Carl Flesch la vârsta de 10 și, respectiv, 15 ani, a studiat cu Galina Tourchaninova și Zakhar Bron, a realizat prima înregistrare la vârsta de 10 ani, și a ajuns să înregistreze masiv pentru case de discuri prestigioase, printre care Melodia, Teldec și EMI, câștigând, printre altele, premiile Grammy și Gramophone pentru artistul anului.

În anul 2007, i-a călcat pe urme mentorului său, regretatul Mstislav Rostropovici, îndreptându-și atenția către dirijat, iar în 2010 a fost numit primul dirijor-șef al Orchestrei Festivalului Gstaad. În iunie 2014, Vengerov a absolvit cu o diplomă de excelență Institutul Ippolitov-Ivanov din Moscova, unde a studiat cu profesorul Yuri Simonov, după care a finalizat încă un program de doi ani de dirijat de operă.

În ultimele sezoane, Maxim Vengerov a cântat ca solist și/sau dirijor cu toate orchestrele majore, inclusiv Filarmonica din New York, Filarmonica din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Simfonică BBC, Orchestra Teatrului Mariinsky, Orchestrele Simfonice din Chicago, Montreal și Toronto, și a mers în turnee în întreaga lume ca solist de recital.

Printre momentele cele mai importante din sezonul 18/19, se numără deschiderea sezonului Orchestrei Filarmonicii Teatrului La Scalla cu Maestrul Chailly de către domnul Vengerov, o rezidență la Filarmonica din Monte Carlo și una la Filarmonica din Paris.

În ianuarie anul trecut, Maxim Vengerov a devenit primul Artist Solo în Rezidență al Classic FM și a lansat o nouă înregistrare a Concertului pentru vioară de Ceaikovski cu dirijorul Myung-Whun Chung și Orchestra Filarmonică de Radio France, împreună cu lucrări de Saint-Säens și Ravel, și de asemenea un recital live la Carnegie Hall, disponibil pe IDAGIO. Următoarele înregistrări vor coincide cu sărbătorirea celor 40 de ani în care Maxim Vengerov a concertat pe scena de la Royal Albert Hall, programată inițial pentru 12 iunie, dar acum reprogramată pentru septembrie 2022. Artistului i se vor alătura colegii săi Misha Maiski, Martha Argerich, Filarmonica din Oxford împreună cu Directorul Muzical Marios Papadopoulos și studenții de la Colegiul Regal de Muzică din Londra.

Una dintre cele mai mari pasiuni ale domnului Vengerov este predarea și încurajarea tinerilor talente, el ocupând diverse funcții didactice în întreaga lume. În prezent deține titlul de profesor Stephan și Viktoria Schmidheiny la Universitatea Mozarteum din Salzburg, iar din septembrie 2016 este, de asemenea, profesor de vioară Polonsky la Colegiul Regal de Muzică din Londra. În 2018, Maxim Vengerov a devenit Ambasador al Școlii Musica Mundi – o instituție unică, care susține tinerele talente. Cu scopul de a face suportul muzical accesibil mai multor oameni, el a inițiat propria sa platformă de predare online în ianuarie 2021: www.maximvengerov.com

Domnul Vengerov a fost prezentat într-o serie de documentare, printre care Playing by Heart, care a fost înregistrat de Televiziunea Channel Four și proiectat la Festivalul de Televiziune de la Cannes în 1999, și Living the Dream, care a fost lansat în întreaga lume și a primit premiul Gramophone pentru cel mai bun documentar în 2008.

Domnul Vengerov a primit burse de prestigiu și onoruri de la o serie de instituții. În 2012 a primit o bursă onorifică la Trinity College Oxford și în 2019 a primit un doctorat onorific de la Colegiul Regal de Muzică din Londra și Ordinul Meritului Cultural de la Palatul Monte Carlo.

Domnul Vengerov a primit, de asemenea, numeroase premii, inclusiv Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare instrumentală a unui solist (cu orchestră) (2003), două premii Gramophone (1994, 1995), un premiu Classical Brit (2004), cinci premii Edison Classical Music (1995, 1996, 1998, 2003, 2004), două premii ECHO (1997, 2003) și un premiu Crystal din partea Forumul Economic Mondial (2007) – onorând artiștii care și-au folosit arta pentru a îmbunătăți starea lumii.

Maxim Vengerov cântă la o vioara Stradivarius ex-Kreutzer (1727).