Muzica Speranței

Ceea ce face diferența dintre muzica pe care o îmbrățișăm și alte feluri de divertisment se găsește în abilitatea ei de a ne încânta sufletul și de a ne provoca mintea. De multe ori, muzica clasică a fost criticată pentru că este prea sofisticată, deci ajunge mai greu publicul larg. Eu spun exact invers. Societatea noastră de astăzi are nevoie mai mult decât oricând de artiști sofisticați care vor aduce mai multă profunzime interpretărilor lor.

Pentru a fi un artist sofisticat, întreaga viață trebuie petrecută lucrând și perfecționând nu doar abilitățile tehnice, ci și înțelegerea lor în ceea ce privește forma de artă în sine. Pentru a interpreta cu adevărat orice compozitor este nevoie de mai mult decât simplă virtuozitate. Este nevoie de claritate a stilului, înțelegere a contextului, descoperire a sensului și curiozitate pentru mai mult. Acestea sunt caracteristici care duc la o artă sofisticată.

Speranța mea pentru toți participanții la Concursul Internațional George Enescu este să fie „acuzați” de sofisticare. Fiindcă rafinamentul invocă profunzime, care mai apoi duce la descoperirea sensului. Și adevăratul sens de bază al artei de astăzi este acela de a aduce speranță. Un concept disperat de fragil, trecut atât de des cu vederea. Avem nevoie de voi să creăm muzică și să ne vindecăm sufletele mai mult ca niciodată. În voi și în muzica voastră trăiește speranța.

 

Cristian Măcelaru