Orchestra Filarmonică George Enescu

De mai bine de 140 de ani, Orchestra Filarmonică George Enescu a făcut să bată inima vieții muzicale românești chiar în centrul Bucureștiului, la Ateneul Român, locul unde tradiționalul se îmbină cu modernul. Spațiul generos, atât spectaculos, cât și solemn, le-a permis iubitorilor de muzică să asculte lucrări de mari compozitori clasici, precum și contemporani.

Eduard Wachmann, George Enescu, George Georgescu, Constantin Silvestri, Mihai Brediceanu, Cristian Mandeal – toți maeștri cu drepturi depline care s-au dovedit a fi lideri talentați, capabili să păstreze nivelul de performanță al ansamblului la standarde internaționale înalte. În anii interbelici de aur, sub cupola Ateneului Român, cei mai mari muzicieni ai vremii precum Igor Stravinsky, Maurice Ravel, Arthur Rubinstein, Richard Strauss, Herbert von Karajan și Pablo Casals au putut fi ascultați și aplaudați. Nivelul profesional îndeplinește standardele muzicale ale spațiului cultural european, unde Filarmonica s-a simțit mereu ca acasă și unde au fost întotdeauna considerați membri ai elitei muzicale continentale. Istoria și cromatica de pe fresca rafinată din Marea Sală de concerte a Ateneului au fost pictate de Costin Petrescu (1872-1954). Clădirea este un monument istoric inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO cu un rol esențial în cultura românească. Orchestra și corul sunt la fel de rafinate: expresivitate variată, rezonanțe bine echilibrate și virtuozitate superbă. Orice interpretare a orchestrei este spectaculoasă: acustica perfectă a sălii de concert, culorile și dinamica sunt întotdeauna proaspete, copleșitoare și fascinante. Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Bruckner, Mahler, Enescu, Jora – operele majore ale marilor creatori de simfonii își au locul lor în repertoriul Orchestrei Filarmonice unde fiecare partitură este întotdeauna interpretată într-o manieră cu adevărat convingătoare. Primul ansamblu instrumental al Filarmonicii este fermecător, matur, echilibrat și plin de imaginație, cu un spirit atât profesional, cât și energic, care a adus întotdeauna membrilor ansamblului ovații din partea publicului. Astfel, fiecare spectacol este o prezentare în miniatură a grupului ca și întreg, iar la final oricine își poate aminti cu siguranță un solo remarcabil.

Alături de maestrul Cristian Mandeal, care a fost director general timp de aproape douăzeci de ani (1991-2010), Orchestra Filarmonică George Enescu s-a bucurat de colaborarea cu mai mulți dirijori. După întoarcerea în România în 1990, Sergiu Celibidache a fost numit director onorific al orchestrei. Horia Andreescu, unul dintre cei mai apreciați dirijori români recunoscuți la nivel internațional, a fost timp de câțiva ani dirijor asociat și a devenit director muzical principal al orchestrei în sezonul 2010-2011. Sergiu Comissiona, Lawrence Foster precum și Angela Gheorghiu, Ileana Cotrubas, Placido Domingo, Jose Carreras, Heinrich Schiff, Seiji Ozawa și Maxim Vengerov sunt doar câteva dintre personalitățile care au reînviat Ateneul Român. Pe listă mai figurează Ion Marin, Christoph Adt, Christian Badea, Misha Katz și Camil Marinescu. Aceste proiecte au înflorit sub noua conducere a Filarmonicii, și anume Andrei Dimitriu (din 2010). O nouă serie de concerte educaționale ample ale orchestrei simfonice care promovează atât muzica tradițională modernă, cât și cea românească, precum și o nouă renaștere a programului „Conferințele Ateneului”. Diferitele activități artistice cu Nicolae Licaret în calitate de director artistic adjunct din 1991, au fost dezvoltate cu succes atât pe scenă, cât și în studioul de înregistrări. În afară de cele aproape 200 de concerte anuale, orchestra simfonică a înregistrat mai multe LP-uri și CD-uri și a făcut turnee frecvente în Europa, Asia și Orientul Îndepărtat.