Orchestra Filarmonicii din Munchen

Orchestra Filarmonicii din Munchen a fost fondată în 1893 prin inițiativa privată a lui Franz Kaim, fiul unui producător de piane. De atunci, orchestra a lăsat o amprentă de neșters în viața culturală din München sub conducerea unor dirijori renumiți. În primii ani ai orchestrei – inițial sub numele de „Kaim Orchestra” – dirijori precum Hans Winderstein, Hermann Zumpe și elevul lui Bruckner, Ferdinand Löwe, au garantat atât un înalt nivel tehnic de performanță, cât și un sprijin entuziast pentru arta contemporană. Încă de la început, conceptul lor artistic a inclus efortul de a structura programele și prețurile pentru a permite accesul la concerte de către toate nivelurile societății. Felix Weingartner, care a condus orchestra din 1898 până în 1905, a sporit reputația internațională a orchestrei cu mai multe turnee în alte țări.

Gustav Mahler a regizat orchestra în 1901 și în 1910 la premierele mondiale ale propriilor sale lucrări, Simfonia Nr. 4 și Simfonia Nr. 8. În noiembrie 1911, orchestra, numită apoi „Konzertverein Orchestra”, a susținut premiera mondială a lucrării Dais Lied von der Erde de Mahler (Cântecul Pământului) sub îndrumarea lui Bruno Walter – la doar șase luni după moartea compozitorului la Viena.

Din 1908 până în 1914, Ferdinand Löwe a preluat din nou orchestra. În urma unei apariții triumfătoare la Viena, la 1 martie 1898, cu Simfonia Nr. 5 de Anton Bruckner, a dirijat primele concerte de mare anvergură de la Bruckner și, prin urmare, a fondat tradiția Bruckner a orchestrei, care a continuat neîntrerupt până în prezent. În timpul administrării lui Siegmund von Hausegger, care a condus orchestra în calitate de Director Muzical General din 1920 până în 1938, au avut loc premiera mondială a două simfonii Bruckner în versiunile lor originale, precum și schimbarea definitivă a numelui orchestrei în ”Orchestra Filarmonicii din Munchen”. Din 1938 până în vara anului 1944, dirijorul austriac Oswald Kabasta a condus orchestra, promovând tradiția Bruckner a Filarmonicii din München și demonstrând, de asemenea, standardele înalte deja stabilite ale orchestrei prin mai multe turnee în țară și în străinătate.

Primul concert după cel de-al doilea război mondial a fost deschis de Eugen Jochum cu uvertura versiunii muzicale de Felix Mendelssohn Bartholdy a piesei „Visul unei nopți de vară” de Shakespeare, a cărei muzică fusese ostracizată în perioada nazistă. Cu Hans Rosbaud, Filarmonica a câștigat un lider remarcabil în toamna anului 1945, un om care a susținut cu pasiune muzica modernă. Succesorul lui Rosbaud – din 1949 până în 1966 – a fost Fritz Rieger. În timpul lui Rudolf Kempe, care a condus orchestra din 1967 până la moartea sa prematură în 1976, Filarmonica a întreprins primele sale turnee în Japonia și fosta Uniune Sovietică.

În februarie 1979, Sergiu Celibidache a condus prima sa serie de concerte cu Filarmonica din München, iar în luna iunie a aceluiași an a fost numit director general muzical.

Turneele de concerte l-au dus pe el și orchestra prin multe țări europene, precum și în America de Sud și Asia. Legendarele concerte de Bruckner au adus o contribuție majoră la reputația internațională a orchestrei și, în epoca Celibidache, orchestra a fost invitată în repetate rânduri să însoțească guvernul federal sau președintele federal ca ambasadori muzicali.

După distrugerea clădirii sale istorice în timpul războiului, așa-numita „Tonhalle“ de pe Türkenstrasse, orchestra au petrecut peste patruzeci de ani în Herkulessaal din München. În 1985, Filarmonica a achiziționat din nou propria sa sală de concerte cu Filarmonica din Gasteig, centrul municipal cultural din München.

Din septembrie 1999 până în iulie 2004, James Levine a fost dirijor principal al Filarmonicii din München. Alături de el, Filarmonica din München a întreprins turnee extinse de concerte. În primăvara anului 2003, Filarmonica din München a primit premiul pentru „Cel mai bun repertoriu de concert din sezonul 2002/2003” de către Society of German Music Publishers.

În ianuarie 2004, Filarmonica din München l-a numit pe Zubin Mehta primul dirijor ”onorific” din istoria orchestrei. Un turneu de mare succes sub bagheta lui Zubin Mehta a dus orchestra în America de Sud în septembrie 2010. Pentru aniversarea a 100 de ani de la premiera Simfoniei nr. 8 de Gustav Mahler la München, Christian Thielemann a dirijat două spectacole ale acestei opere în octombrie 2010. El a fost succedat în calitate de dirijor principal de Lorin Maazel, care a deținut această funcție până la moartea sa în 2014. În perioada petrecută la Filarmonica din München, Maazel s-a concentrat pe lărgirea repertoriului orchestrei și pe obținerea unei mai mari flexibilități a sunetului.

Începând din sezonul 2015-16, funcția de dirijor principal al Filarmonicii din München este deținută de Valery Gergiev. Turneele au dus Filarmonica din München în numeroase orașe europene, precum și în Japonia, China, Coreea, Taiwan și SUA. Programele concepute de Valery Gergiev includ spectacole cu cicluri simfonice de Șostakovici, Stravinsky, Prokofiev și Rachmaninov, precum și noi formate, cum ar fi Festivalul MPHIL 360°. Concertele sunt difuzate în mod regulat prin streaming live și la radio și TV. În septembrie 2016, primele înregistrări pe CD care documentează munca Filarmonicii din München au fost lansate sub propria casă de discuri a orchestrei, „MPHIL”. Din 2017 până în 2019, Filarmonica din München și Valery Gergiev au înregistrat toate simfoniile de Anton Bruckner în bazilica Mănăstirii Sf. Florian, locul unde Anton Bruckner este înmormântat. Înregistrările complete au fost lansate în toamna anului 2020.

Cu »Spielfeld Klassik«, Orchestra Filarmonicii din München a dezvoltat un program cuprinzător de educație muzicală pentru toate vârstele. Până la 35.000 de persoane de toate vârstele au participat la cele peste 150 de evenimente organizate în fiecare an. Concerte pentru copii, elevi și tineri, oportunități de participare la repetițiile Filarmonicii, demonstrații de instrumente muzicale și abonamente la concerte pentru elevi și studenți oferă în special copiilor și tinerilor oportunități variate pentru a asculta și învăța despre muzica clasică și viața de zi cu zi a unei mari orchestre simfonice. Sub motto-ul „MPhil vor Ort” (MPhil on Site), Orchestra Filarmonicii din München mai pleacă din când in când din locația ei de bază – Philharmonie Gasteig – pentru a apărea în locații neobișnuite și variate, precum Taverna Hofbräuhaus, dar și pajiști alpine, cluburi și săli industriale.

Pe 13 octombrie 2018, Maestrul Valery Gergiev a sărbătorit 125 de ani de la înființarea Filarmonici din München interpretând „Symphonie de Psaumes” de Igor Strawinsky și Simfonia nr. 8 de Gustav Mahler în Sala Filarmonicii în Gasteig din München.