Orchestra Filarmonicii ,,Transilvania” din Cluj-Napoca

Clujul, centru de tradiţie al Transilvaniei, este un oraş al cărui profil a fost dintotdeauna puternic caracterizat prin cultura ce a înflorit aici – instituţiile sale universitare, medicale, şi nu în ultimul rând cele artistice fiind binecunoscute şi deosebit de apreciate nu doar în perimetrul naţional, dar şi în lume. Nu este deci întru nimic surprinzător faptul că, în mai puţin de zece ani de la înfiinţare, tânăra orchestră a devenit unul dintre ansamblurile simfonice de vârf din România. Artizanul acestei ascensiuni spectaculoase a fost primul dirijor al instituţiei, Maestrul Antonin Ciolan. Personalitate fascinantă a lumii muzicale, căreia Orchestra Filarmonicii.

„Transilvania” îi datorează strălucirea şi maturitatea sonorităţii, Antonin Ciolan a fost profesor la Conservatoarele din Iaşi şi Cluj şi fondator al Societăţii Filarmonice a Basarabiei, a Filarmonicii din Iaşi şi a celei din Cluj. A studiat la Dresda, Berlin şi Leipzig, unde s-a bucurat de îndrumarea a doi monştri sacri: Arthur Nikisch şi Hans von Bülow. Întreaga sa carieră a stat sub semnul căutării perfecţiunii, deziderat pe care l-a transmis apoi discipolilor săi: Petre Sbârcea, Emil Simon, Ervin Acel sau Erich Bergel. A fost distins cu titlurile de Maestru emerit al artei (1963), Profesor emerit (1963) şi Artist al poporului (1964).

Munca maestrului Ciolan a fost continuată de către doi dintre cei mai remarcabili discipoli ai săi, dirijorii Emil Simon (dirijor permanent din 1960, director artistic între anii 1998-2000) şi Erich Bergel (director artistic onorific din 1994 până la moartea sa, în mai 1998). Pe lângă aceştia, orchestra a fost condusă de dirijorii Cristian Mandeal, iar, mai târziu, Nicolae Moldoveanu şi Mihail Agafiţa.

Timp de 40 de stagiuni, Emil Simon a activat ca dirijor permanent al Filarmonicii „Transilvania”, cultivând cu asiduitate frumoasele tradiţii moştenite, pe care le-a îmbogăţit an de an, astfel încât ansamblul de astăzi poartă indubitabil amprenta personalităţii sale. A dirijat peste 1500 de concerte, interpretând mai mult de 3000 de partituri, dintre care o însemnată parte au fost creaţii de muzică românească în primă audiţie.

Dirijor invitat principal între 2008 şi 2012, Nicolae Moldoveanu s-a remarcat prin rafinamentul cu care şi-a ales, de fiecare dată, repertoriul de concert. Între 2009 şi 2013, rolul de dirijor permanent al Filarmonicii a fost asumat de Mihail Agafiţa, împreună cu care Orchestra a cântat zeci de concerte, notabile fiind cele cu lucrări din repertoriul muzical rus.

Începând cu stagiunea 2016/2017, dirijorul principal este Gabriel Bebeşelea. Sub bagheta lui, Corul şi Orchestra Filarmonicii din Cluj sunt protagoniştii unor concerte întotdeauna provocatoare prin programele propuse, care aduc în faţa publicului capodopere ale istoriei muzicii alăturate unor lucrări mai puţin cunoscute în România.

Discografia Orchestrei Filarmonicii ,,Transilvania”, realizată în principal la Casa de Discuri Electrecord şi numărând peste 120 de discuri, este una dintre cele mai valoroase şi ample realizate în ţara noastră.

Colaborările cu numeroşi artişti de mare renume au avut darul de a confirma valoarea orchestrei şi de a contribui la creşterea sa calitativă şi artistică. Ansamblul a realizat turnee în mai toate ţările Europei şi a participat la o seamă de festivaluri naţionale şi internaţionale importante, ca cele de la Lucerna, Bucureşti, Torino, Varşovia, Istanbul, Santander, Strasbourg, Bratislava, Berlin, Interlaken.