Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova

Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova își desfășoară activitatea în cadrul Sălii cu Orgă, instituție сoncertistică națională din Chișinău, și este cunoscută în lume graţie numeroaselor turnee artistice pe care le-a întreprins în Spania, Franţa, Italia, Germania, Elveţia, Rusia, Ucraina, România, Turcia,  Israel, SUA, Iordania, dar și pentru înalta măiestrie interpretativă şi repertoriul ei vast, interpretat în corespundere cu cerinţele epocii și stilului lucrărilor muzicale.

Orchestra Naţională de Cameră a fost fondată în primăvara anului 1988, la iniţiativa dirijorului Alfred GHERŞFELD (actualmente stabilit în SUA). La ora actuală prim-dirijor al orchestrei este maestrul Cristian FLOREA.

Membrii orchestrei sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior muzical din Chişinău, Moscova, Nijnii Novgorod. Fiecare muzician este şi solist, interpretând  concerte  pentru instrument solo şi orchestră, formând totodată diferite ansambluri instrumentale: trio, cvartete, cvintete de coarde etc., precum şi ansambluri cu pian, clavecin, instrumente aerofone.

Orchestra Naţională de Cameră a evoluat cu numeroşi dirijori şi solişti invitaţi, printre care violoniștii G.CROITORU, A.TOMESCU, L.PRUNARU (România), E.SÂRBU (România – Marea Britanie), M.IAŞVILI (Georgia – Rusia), L.ISAKADZE (Georgia – Germania),  A.MUSAHODJAEVA (Kazahstan), O.KRYSA (SUA), violonceliștii A.RUDIN, A.KNYAZEV, N.GUTMAN (Rusia), St.POPOV (Marea  Britanie), M.DROBINSKY (Franța), A.IONIȚĂ (România), L.BURUIANĂ (România – Franța), pianiștii D.GRIGORE, H.MIHAIL (România), D.CIOCÂRLIE  (România – Franța), T.DOMANOWSKI (Polonia), A.PALEY (SUA), M.DALBERTO, L.FAVRE-KAHN, J-B.POMMIER, J-L.ANDRE (Franţa), Dang Thai SON (Vietnam -Canada), K.LIVSCHITZ (Germania), G.KATSARAVA (Georgia – Franța), E.MIHAILOV, V.SVERDLOV-ASHKENAZY (Rusia), flautiștii Iu.ŞUTKO (Ucraina), G.NOVA  (Italia), organiștii A.CHOROSINSKI (Polonia), M.EISENBERG (Germania), trompetistul O.SAUTER (Germania), clarinetistul E.OTTENSAMER (Austria), dirijorii P.STRUB (Germania), M.KATZ (Franța), celebrul dirijor G.VARGA (Elveția), violonistul și dirijorul V.SPIVAKOV (Rusia), care au apreciat înaltul profesionalism al formaţiei.

Printre performanţele Orchestrei Naţionale de Cameră se înscrie înregistrarea CD-ului în colaborare cu trompetistul francez Bernard SOUSTROT, lansarea căruia a avut loc la Teatrul Montansier din Versailles. De asemenea, în 2013, la concertul de Ziua Națională a  României, a fost lansat CD-ul George Enescu et Béla Bartók, realizat de Orchestra  Națională de Cameră sub bagheta maestrului Cristian Florea, împreună cu reputata violoncelistă română, stabilită în Franța, Laura BURUIANĂ.

Fiind incluşi în componenţa Orchestrei Simfonice Europene, fondată de Cristian FLOREA, muzicienii din Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova au avut onoarea de a acompania pe diverse scene din Europa mai personalități din lumea muzicii, printre care tenorii P.DOMINGO şi J.CARRERAS, mezzo-soprana T.BERGANZA etc.

Repertoriul Orchestrei Naţionale de Cameră cuprinde toată muzica universală de cameră de la preclasici la contemporani, precum și opere în variantă de concert (Directorul de teatru, Flautul fermecat, Clemența lui Titus de Mozart), creații vocal-simfonice (Anotimpurile de Haydn, Patimile după Matei, Patimile după Ioan, Oratoriul de Crăciun, Misa în si minor de Bach, Misa Încoronării de Mozart, Misa Încoronării Ungare de Liszt etc.).

La 4 septembrie 2011, Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova a evoluat cu mare succes pe scena Ateneului Român, în cadrul celei de-a XX-a ediții, jubiliare, a Festivalului Internațional George Enescu. În același an, orchestra a prezentat tradiționalul Concert de Crăciun de la Muzeul Național Cotroceni din București. În septembrie 2015, formația a participat la ediția a XXII-a a acestui prestigios festival cu două concerte – la București și Sibiu. În aceeași perioadă Orchestra Națională de Cameră a susținut un concert la Sala Radio din București.