For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Orchestra Naţională Rusă | George Enescu Festival
orchestra nationala rusa

Orchestra Naţională Rusă

Orchestra Națională Rusă a fost în centrul ateției întregii lumi de muzică încă de la premiera din 1990, de la Moscova. „Au interpretat cu asemenea frumusețe captivantă încât publicul a oftat involuntar de plăcere”, a scris Evening Standard în 1996, cu ocazia debutului la BBC Proms. „Cel mai bun simbol viu din arta rusă” (Miami Herald), „Apropiați de perfecțiune atât cât se poate spera” (Trinity Mirror), sunt alte aprecieri.

Printre artiști invitați ai orchestrei îi menționăm pe dirijorii Vladimir Jurowski, Nicola Luisotti, Antonio Pappano, Alan Gilbert, Carlo Ponti și Patrick Summers, soliștii Martha Argerich, Yefim Bronfman, Lang Lang, Pinchas Zukerman, Sir James Galway, Joshua Bell, Itzhak Perlman, Steven Isserlis, Dmitri Hvorostovsky, Simone Kermes și Renée Fleming. Concertele orchestrei sunt populare la radiourile din întreaga lume.

Revista Gramophone a numit primul CD al orchestrei (1991) „o experiență copleșitoare”. De atunci, orchestra a realizat mai mult de 75 de înregistrări pentru Deutsche Grammophon și Classics PentaTone.

Înregistrarea Prokofiev’s Peter and the Wolf and Beintus’s Wolf Tracks, realizată de Kent Nagano și povestită de Sophia Loren, Bill Clinton și Mihail Gorbaciov, a primit un premiu Grammy în 2004. O versiune în limba spaniolă, narată de Antonio Banderas, a fost lansat în 2007. Au urmat versiunile în limba rusă (cu actorii Oleg Tabakov și Serghei Bezrukov) şi una mandarină în 2011.

Seria Shostakovich a orchestrei, pentru PentaTone Classics, este considerată „cel mai interesant și mai bun ciclu de simfonii al lui Shostakovich pentru a fi înregistrate” (SACD.net).

Vizitator constant la Schleswig-Holstein, Gstaad și festivalurile de la Rheingau, orchestra este, de asemenea, fondatoare unor festivaluri ca Napa Valley Festival del Sole, Festival of the Arts BOCA în Florida și Singapore Sun Festival, orchestră rezidentă pentru multe sezoane la Tuscan Sun Festival in Cortona, Italia. În 2009, orchestra a lansat propriul festival anual care are loc în fiecare septembrie la Moscova.

Orchestra Națională Rusă, instituție privată finanțată cu sprijinul unor persoane fizice, corporații și fundații din Rusia și în întreaga lume, a primit recent primul grant acordat unei orchestre din sectorul non-guvernamental de către Federaţia Rusă.