Orchestra Simfonică București

Fondată în anul 2007, Orchestra Simfonică București este un ansamblu muzical românesc de prim rang.

A fost înființată de trei tineri muzicieni ambițioși, reunind în componența sa cei mai valoroși artiști instrumentiști din România. Din dorinţa de a oferi iubitorilor de muzică posibilitatea de a intra în contact cu muzica de calitate, Orchestra Simfonică Bucureşti a dezvoltat concepte muzicale originale și novatoare, transpuse pe scena stagiunii anuale Salut CULTURA!.

Notorietatea şi recunoaşterea valorii au venit în urma impresionantei serii de concerte și evenimente susținute atât în săli tradiţionale de concert, în aer liber cât și în locuri mai puţin convenţionale. Orchestra Simfonică București abordează o paletă variată de repertoriu, de la muzica clasică până la stiluri mai puţin convenţionale, precum muzică de film, pop/rock și crossover. Misiunea Orchestrei Simfonice Bucureşti este promovarea excelenţei în muzică și atragerea tinerilor către sălile de concert.

În calitate de Ambasador Cultural oficial al României, Orchestra Simfonică București a fost prima orchestră română invitată în 2013 și a doua oară în 2017 alături de dirijorul francez Benoît Fromanger, să concerteze în premieră în săli celebre din America de Sud, precum: Teatro Colón, Teatro Coliseo din Buenos Aires și Teatro El Circulo din Rosario/Argentina, Sala São Paulo din São Paulo și Trancoso din Brazilia, Centrul Cultural Corpartes 660 din Santiago de Chile/Chile și Gran Teatro Nacional din Lima/ Peru, Teatro Solís din Montevideo/Uruguay.

SOLIȘTI, DIRIORI, PROIECTE

Orchestra Simfonică București a concertat alături de artişti de talie internaţională precum renumitele soprane Angela Gheorghiu, Lisa Larsson, Sarah Brightman, Vassiliki Karayanni, Elena Moșuc, Tarja Turunen, Joanna Woss, Roxana Constantinescu, tenorul Teodor Ilincăi, dirijorii Jin Wang, Nicolae Moldoveanu, Alexandre Bloch, Tiberiu Soare, Conrad van Alphen, Jose Luis Gomez, David Handel, Cem Mansur, Benoit Fromanger, Nicholas Krauze, Timothy Henty, violoniștii Sarah Chang, Daishin Kashimoto – prim Concertmaestru al Filarmonicii din Berlin, Erik Schumann, David Lefevre -prim Concertmaestru al Monte-Monte-Carlo Philharmonic, George Tudorache – Concertmaestru London Symphony Concertmaster, Corina Belcea, Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, pianiștii Viniciu Moroianu, Răzvan Dragnea, Eduard Kunz, Alexander Schimpf, Pierre Reach, violonceliștii Claudio Bohorquez, Rodin Moldovan – solo cellist Leipzig MDR Orchester.

Din 2018, Orchestra Simfonică București în cooperare cu Bucharest Music Institute (BMI) produce Competiția Internatională de Dirijat în București, prima ediție oferind șapte premii.

FESTIVALURI, REALIZĂRI, REPERE

Adesea cu biletele sold-out, Orchestra Simfonică București a întrecut toate așteptările oriunde a fost invitată să participe. Renumite festivaluri naționale și internaţionale de renume au invitat OSB, precum: Festivalul International ”George Enescu”, Festivalul Internațional ”Clara Haskil” – Sibiu, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Salut CULTURA, Vacanțe Muzicale la Piatra Neamț, Festivalul Internațional de Teatru Independent – Constanța, Festivalul “Dilema Veche”, Festivalul “Rencontres de Calenzana”- Corsica/Franța.

În 2017 și 2018, Orchestra Simfonică București a primit recunoaștere și feedback excellent de la diverse trupe și fanii lor, precum: Nothing But Thieves, Bastille și HMLTD pentru aranjamentele orchestrale ale melodiilor originale, interpretate în premieră la Summer Well Festival.

Sub bagheta dirijorului austriac de origine chineză – Jin Wang – Orchestra Simfonică Bucureşti a susținut 20 de concerte în cadrul primului său turneu în Republica Populară Chineză, devenind astfel prima orchestră simfonică din România care a concertat după anul 1990 în Shanghai, Nanjing, Ningbo, Suzhou, Wuxi, Changzhou și Hangzhou. În 2015, Orchestra Simfonică București a fost invitată pentru a doua oară, susținând 8 concerte în alte orașe importante din China, precum Beijing și Harbin.

În 2018, Orchestra Simfonică București a fost invitată să susțină un concert extraordinar în Parlamentul European, Sala Yehudi Menuhin, eveniment transmis live de emisiunea Calea Europeană.