Tito Ceccherini

Unul dintre cei mai erudiți și profunzi dirijori ai generației sale, Tito Ceccherini este apreciat pentru extraordinara luciditate a interpretărilor și versatilitatea remarcabilă cu care abordează repertoriile.

Aclamat interpret al repertoriului modern, Ceccherini aprofundează piese clasice ale secolului XX: de la Bartók, Debussy și Ravel, la Schoenberg, Webern, Ligeti. Repertoriul operistic, care arată înclinația sa pentru începutul secolului XX (Castelul Prințului Barbă-Albastră, Din casa celor morți, Il Prigioniero, Cariera libertinului), este mărturia unei cunoașteri profunde a melodramei italiene și o atenție deosebită pentru belcanto, unde dovedește capacitatea de a îmbina proprietățile stilistice și sensibilitatea modernă. Este apreciat și în interpretarea operelor lui Mozart și pentru talentul său în crearea de noi opere (Da gelo a gelo și Superflumina de Sciarrino; La Cerisale a lui Fénelon la Bolshoi și Opera de Paris; Les pigeons d’argile de Hurel în Toulouse).

Dirijor cu experiență dovedită, el conduce orchestre de mare renume, inclusiv Orchestra Filarmonică Radio France, Filarmonica della Scala din Milano, BBC Symphony and Philharmonia Orchestra din Londra, WDR Sinfonieorchester din Köln, Filarmonica Radio Olandeză, HR-Sinfonieorchester Frankfurt, SWR Stuttgart, Deutsche Radio Philharmonie, Filarmonica din Tokyo, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, Orchestra Maggio Musicale Fiorentino, Orchestra Teatro La Fenice din Veneția, Orchestra di Milano Giuseppe Verdi, Simfonia Bilkent, OSI din Lugano, Real Orquesta Sinfonica din Sevilla, Orchestre National de Bordeaux, Orchestra de cameră din Geneva și ansambluri celebre precum Ansamblul InterContemporain, Klangforum Wien, Ensemble Modern, Contrechamps, printre multe altele.

În august 2012, a debutat la Festivalul de la Lucerna în ciclul Perspectivele lui Pollini, cu Klangforum Wien și Neue Vocalsolisten, un proiect prezentat ulterior la Tokyo (Suntory Hall), Paris (Salle Pleyel), Berlin (Philharmonie) și Milano (Teatro alla Scala). Tot în 2012, a deschis noul Festspielhaus în Erl (Austria), cu o interpretare foarte aclamată a Castelului Prințului Barbă-Albastră a lui Bartók.

Invitat obișnuit la Festivalul d’Automne de la Paris, a fost apreciat în teatre precum Opera Națională din Paris, Teatrul Bolshoi (Puccini: Turandot), Théâtre du Capitole de Toulouse (Bartók: Castelul Prințului Barbă-Albastră ; Dallapiccola: Il Prigioniero, Berlioz: Béatrice et Bénédict, Mozart: Die Entführung aus dem Serail), Opera din Frankfurt (Stravinsky: Cariera libertinului, Janáček: Din casa celor morți, Bellini: I Puritani), Opernhaus Zurich (Ligeti: Le Grand Macabre), Grand Théâtre de Genève, Teatro La Fenice in Venice (Krenek: Cefalo e Procri, Battistelli: Riccardo III), Philharmonie de Paris (Haydn: Il Mondo della Luna), Teatro Colón din Buenos Aires, Nationaltheater Mannheim (Donizetti: Maria Stuarda; De Majo: Alessandro), Tiroler Festspiele în Erl (Mozart: Die Zauberflöte), Opéra de Rennes (Donizetti: Don Pasquale), printre altele.

Colaborează cu regizori excelenți de la Robert Carsen la Günter Krämer, de la Benedikt von Peter la Mariame Clément și Aurélien Bory.

Punctele culminante ale viitoarelor reprezentații includ debuturile la Staatstheater Stuttgart (Mascagni Cavalleria rusticana și Sciarrino Luci mie traditrici) și Theatre Basel (Verdi: La traviata), și revenirile la Opernhaus Zurich (Poulenc: Les dialogues des Carmelites) și Opera din Frankfurt (Ronchetti: Inferno), precum și concerte cu Orchestra Simfonică RAI la Milano Musica, cu Collegium Novum din Zurich, Bilkent Symphony, WDR Sinfonieorchester din Koeln, printre altele.

Înregistrările lui Tito Ceccherini (Sony, Kairos, Col legno, Stradivarius etc.) au fost premiate cu Choc de Monde de la Musique, Diapason d’Or și Midem Classical Awards.