Viktoria Mullova

Viktoria Mullova a studiat la Școala Centrală de Muzică din Moscova și la Conservatorul din Moscova. Talentul ei extraordinar a atras atenția internațională atunci când a câștigat Premiul I la Concursul Sibelius din 1980 de la Helsinki și Medalia de Aur la Concursul Ceaikovski din 1982, care a fost urmată, în 1983, de plecarea ei dramatică și mult mediatizată în Occident. De atunci a concertat cu cele mai mari orchestre și dirijori din lume și la marile festivaluri internaționale. Acum este cunoscută în toată lumea ca o violonistă de excepțională versatilitate și integritate muzicală. Curiozitatea ei se întinde pe toate perioadele muzicale, de la baroc și clasic până la cele mai contemporane influențe din lumea muzicii experimentale.

Interesul ei pentru o abordare autentică a muzicii a dus la colaborări cu ansambluri de instrumente de epocă, precum Orchestra of the Age of Enlightenment, Il Giardino Armonico, Venice Baroque și Orchestre Révolutionaire et Romantique. Viktoria are o mare afinitate pentru Bach și opera sa reprezintă o mare parte din catalogul ei de înregistrări. Interpretările lucrărilor de Bach au fost apreciate la nivel mondial și l-au determinat pe Tim Ashley să scrie: „Să o auzi pe Mullova cântând Bach este, pur și simplu, unul dintre cele mai grozave lucruri pe care le poți experimenta…” în The Guardian. Discul recent ce conține Concertele de Bach cu Accademia Bizantină și Ottavio Dantone a fost foarte lăudat, iar înregistrarea sonatelor solo și a partitelor de Bach reprezintă o etapă semnificativă în călătoria personală a Viktoriei în această muzică. Înregistrarea a primit recenzii de 5 stele în întreaga lume și a determinat începerea unei serii internaționale de recitaluri solo de-a lungul mai multor sezoane.

Aventurile ei în muzica contemporană creativă au început în 2000 cu albumul ei „Through the Looking Glass”, în care a interpretat muzică jazz și pop aranjată pentru ea de Matthew Barley. Această explorare a continuat cu al doilea album „The Peasant Girl”, cu care a mers în turneu în întreaga lume împreună cu ansamblul Matthew Barley. Acest proiect arată o latură diferită a Viktoriei, în timp ce privește spre rădăcinile sale țărănești din Ucraina și explorează influența muzicii țigănești asupra genurilor clasic și jazz din secolul al XX-lea. Cel mai recent proiect al său, „Stradivarius in Rio”, este inspirat de dragostea ei pentru melodii braziliene de compozitori precum Antonio Carlos Jobim, Caetano Veloso și Claudio Nucci. Un CD cu același nume a fost primit cu entuziasm și acum ea își prezintă proiectul în cadrul unor concerte ce au loc în toată Europa. Pe lângă propriile sale proiecte, ea a comisionat și lucrări de la tineri compozitori precum Fraser Trainer, Thomas Larcher și Dai Fujikura. Această bogată diversitate muzicală a fost sărbătorită în mai multe rezidențe artistice de profil, inclusiv la Southbank din Londra, Konzerthaus din Viena, Auditorium du Louvre din Paris, Musikfest Bremen, Barcelona Symphony Orchestra și Helsinki Music Festival.

În acest sezon, Viktoria interpretează repertoriul clasic și romantic cu mai multe orchestre și dirijori importanți. Punctele de atracție includ spectacole cu Moscow Philharmonic Orchestra, Orchestre National des Pays de la Loire, Helsinki Philharmonic, Houston Symphony, Barcelona Symphony și NHK Symphony Orchestras. Proiectele sale de muzică de cameră includ „Music we Love”; un duo cu Misha Mullov-Abbado, contrabas, ce conține compozițiile sale originale, aranjamente de cântece braziliene și ebraice și lucrări de Schumann și Bach. Împreună cu Alasdair Beatson ea va interpreta Beethoven în recitaluri pe corzi de tip catgut și fortepiano, lucrări pe care le-au înregistrat recent pentru lansarea din 2021.

Discografia extinsă a lui Mullova sub egida Philips Classics și Onyx Classics a atras numeroase premii de prestigiu. Înregistrarea concertelor Vivaldi cu Il Giardino Armonico, sub regia Giovanni Antonini, a câștigat premiul Diapason D’Or of the Year pentru 2005. Înregistrarea Sonatelor de Beethoven, respectiv Sonata Nr. 3, Op.12, și Sonata Kreutzer, împreună cu Kristian Bezuidenhout, a obținut aprecieri ale criticilor de pretutindeni. Alte discuri au inclus Octetul de Schubert cu Ansamblul Mullova, „Recital” cu Katia Labèque, Sonatele de Bach cu Ottavio Dantone, „6 Sonate solo și Partitas” de JS Bach și lucrările complete pentru vioară și orchestră de Arvo Pärt cu Orchestra Simfonică Națională a Estoniei și Paavo Järvi sub egida Onyx. Ultima ei lansare pe CD în septembrie 2020, tot sub egida Onyx, este ‘Music we Love’ cu Misha Mullov-Abbado. Viktoria cântă pe o vioară Stradivarius „Jules Falk” din 1723 sau pe o vioară Guadagnini.