„Virtuozii” din Bucureşti

Orchestra de Cameră „Virtuozii din Bucureşti” s-a constituit în 1988 la iniţiativa dirijorului Horia Andreescu. Ea este alcătuită din muzicieni de elită ai Filarmonicii „George Enescu”, ai Orchestrei Radiodifuziunii Române şi de la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

După 1990, „Virtuozii din Bucureşti” a devenit prima orchestră particulară şi una din primele de acest gen din estul Europei.

De la primele apariţii, concertele orchestrei au fost considerate de către public şi presa de specialitate evenimente muzicale de excepţie.

Repertoriul orchestrei cuprinde o largă paletă stilistică din sec. al XVI-lea şi până la muzica din zilele noastre, dar repertoriul de bază rămâne cel clasic, cu accente asupra creaţiei lui Joseph Haydn şi a compozitorilor germani din Transilvania, a căror creaţie este readusă în actualitate în multe din concertele şi înregistrările pe CD-uri ale „Virtuozilor din Bucureşti”.

Valoarea prestaţiilor artistice ale acestei orchestre i-au adus premii naţionale (1989 şi 1993) precum şi repetate concerte televizate, înregistrări speciale, turnee în ţară şi străinătate în ţări ca Germania, Olanda, Marea Britanie, Spania, Italia, Croaţia, Turcia, Bulgaria, invitaţii la festivaluri naţionale şi internaţionale, precum şi colaborări cu ansambluri de operă la Festivalurile de la Martina Franca, Fermo, şi Las Palmas.

„Virtuozii din Bucureşti” a înregistrat CD-uri pentru case de discuri româneşti (Electrecord) şi din străinătate (Olympia – Londra şi Q DISC – Olanda).

Între  artiştii şi ansamblurile de prestigiu cu care a colaborat sau continuă să colaboreaze „Virtuozii din Bucureşti”, se numără Misha Maisky, Jean-Pierre Rampal, Angela Gheorghiu, Dan Grigore, Valentin Gheorghiu, Ruxandra Donose, Corul Naţional de cameră „Madrigal” sau corul de copii Wiener Sängerknaben ş.a.