Vlad Vizireanu

Caracterizat drept un dirijor cu „gesturi ample, claritate, precizie și pasiune pură”, Vlad Vizireanu continuă să lase o impresie dinamică și expresivă în lumea muzicii ca dirijor internațional și profesor. Cu o prezență regulată în circuitul competițional, Vizireanu a atras atenția internațională odată cu obținerea premiului al doilea la Concursul de Dirijori Cadaqués, în 2013, la un concert televizat din Sala Auditori (Barcelona). Ulterior, și-a făcut debutul cu Orchestra Simfonică din Londra la Sala Barbican, unde a fost finalist la Competiția Donatella Flick din 2016. În 2018, a fost invitat la Competiția Malko, alături de Orchestra Simfonică Națională Daneză, iar la Concursul de Dirijori Mahler a fost unul din cei 14 dirijori invitați din cei 400 care au aplicat global, alături de Simfonia Bamberg.

Câștigător recent al competițiilor Only Stage și Hans von Bülow din 2021, are programate mai multe debuturi, precum la Orchestra di Milano La Verdi, la Orpheus Academy Orchestra (Festivalul de Muzică de la Oregon), la Orchestra della Magna Grecia, la Opera de Stat din Varna, la Orchestra Simfonică MÁV din Budapesta, la Filarmonica din Brașov și la Orchestra Filarmonică Campana. Alte orchestre pe care le-a dirijat includ Tonhalle-Orchester, Lucerne Festival Strings, Simfonia New World și Simfonia Școlii de Muzică din Manhattan, dar și Filarmonica din Los Angeles, Filarmonica Naples și Orchestra Sarasota. Performanțe recente și viitoare includ colaborări cu Orchestra Națiională din Lille, cu Orchestra Română de Radio de Cameră, cu Filarmonica Moldova din Iași, cu Filarmonica din Sibiu, cu Filarmonica din Ploiești și cu Filarmonica din Târgu Mureș. A fost invitat să dirijeze la Festivalul Gstaad, la Festivalul Castleton și la Festivalul de Muzică Chautauqua.

În toamna lui 2013, a fost invitat pentru un debut la Festivalul George Enescu din București, unde a dirijat un concert cu membri ai Simfoniei din Pittsburgh și ai Cameratei Regale. A dirijat Camerata Regală din nou odată cu ediția din 2015 a aceluiași festival, alături de solista Rebekka Hartmann. De atunci, a fost invitat din nou la Festivalul George Enescu în 2019, alături de Orchestra Națională din Lille.

A studiat cu David Zinman la Tonhalle Orchestra Masterclass (2016), cu Kurt Masur la Seminarul de Dirijat al Școlii de Muzică din Manhattan (2015) și a fost ales pentru 2 ani consecutivi unul din cei șapte dirijori din întreaga lume pentru a studia cu Bernard Haitink, la edițiile din 2013 și 2014 a Festivalului de Paște Lucerne. Vizireanu a fost unul dintre studenții târzii ai lui Lorin Maazel, sub umbrela Festivalului Castleton din 2014. De asemenea, a primit prestigioasa Chautauqua Conducting Fellowship (2013) în New York, unde l-a asistat pe Timothy Muffit. Printre mentorii săi se numără și Michael Tilson Thomas (2014, New World Symphony Masterclass), Neeme Järvi (2016, Festivalul de Muzică Gstaad), Franz Welster-Möst (2010, IU Cleveland Orchestra Residency Masterclass) și James DePriest (2011, ASU Conducting Masterclass).

Un avocat vocal al muzicii contemporane, Vizireanu este fondatorul și directorul executiv al Festivalului de Muzică Nouă Impulse (INMF), care atrage la un loc compozitori tineri și instrumentaliști dornici să studieze și să interpreteze compoziții noi. Pe lângă numărul impresionant de premiere mondiale ale INMF, Vizireanu a prezentat lucrări noi alături de Castleton Festival Orchestra, Simfonia Cadaqués și de Ansamblul de Muzică Nouă Hebrides. Unele din compozițiile noi, care au fost recent înregistrate, cuprind Light Show de Max Grafe, Scherzo for Orchestra de Joshua Groffman și Concerto for Two Percussionists de Evelyne Davis. Este responsabil pentru mai multe lucrări ale compozitorului Michael Glenn Williams din Los Angeles și a dirijat premiere mondiale cu Ansamblul Pro Arte din Arizona și Filarmonica din Sibiu.

Vizireanu și-a făcut debutul în operă ăn 2013, alături de Opera Universității de Stat din Arizona și Die Fledermaus. A fost dirijor secund pentru Lorin Maazel și Timothy Muffitt, cu producțiile Les Dialogues de Carmelites, Madam Butterfly și Don Giovanni.

Vizireanu a fost recent numit dirijor invitat principal la Filarmonica din Ploiești. A fost director muzical la Simfonia Knox Galesburg din Illinois și la Simfonia North Shore din New York. Anterior, a fost dirijor asistent pentru Filarmonica Thousand Oaks și dirijor pentru New West Symphony’s Harmony Project, care a avut ca scop încurajarea tinerilor în a crea o formă continuă de atașare pentru muzică prin educație și experiențe muzicale inedite. A fost director artistic al Enescu & The Americas, o organizație menită să asigure schimbul de cultură între România și S.U.A., cu ajutorul muzicii marelui compozitor român, George Enescu.