ANDREA LUCCHESINI

Format la marea școală de pian a Mariei Tipo, Andrea Lucchesini a intrat în atenția internațională la o vârstă foarte fragedă când a câștigat Concursul Internațional „Dino Ciani” la Teatro alla Scala din Milano. De atunci, a cântat în întreaga lume cu orchestre prestigioase și cu cei mai mari dirijori, stârnind entuziasmul publicului pentru combinația dintre soliditatea structurii formale în spectacolele sale, grija extremă pentru sunet, rafinamentul timbrului și abilitatea naturală de comunicare.

Activitatea sa vastă, marcată de dorința de a explora muzica fără limitări, îl determină să ofere programe de la repertoriul clasic până la cel contemporan, interpretate atât în concert, cât și pe numeroase înregistrări, de la înregistrări de tineret pentru EMI ( Sonata în si minor a lui Liszt, Sonata op. 106 „Hammerklavier” de Beethoven, Sonata op. 58 și Preludiile op. 28 de Chopin) până la mult sărbătoritele lucrări complete live ale celor 32 de sonate ale lui Beethoven (Stradivarius), în timp ce cu Giuseppe Sinopoli și Staatskapelle din Dresda a înregistrat două capodopere ale secolului XX, cum ar fi Pierrot lunaire al lui Arnold Schönberg și Kammerkonzert al lui Alban Berg pentru Teldec.

În ultimii ani, Lucchesini s-a afundat cu entuziasm în repertoriul schubertian, începând cu înregistrarea lui Improvvisi, pe un CD AVIE Records care a fost primit cu aprecieri internaționale.

În 2018 a început colaborarea cu casa de discuri germană AUDITE, pentru care în 2018 a fost lansat primul disc al proiectului: „Dialoguri” cu muzică de Berio și Scarlatti, Schubert și Widmann, care a fost foarte apreciat de criticii internaționali, care i-au acordat numeroase premii. Al doilea și al treilea disc, Schubert Late Piano Works, au fost deja premiate cu 5 stele de către reviste muzicale importante, inclusiv BBC Music Magazine, Fonoforum, Pizzicato, Ars Musique etc.

Pentru BMG, a înregistrat Concertul II al lui Luciano Berio „Echoing curves” sub conducerea compozitorului: această înregistrare marchează unul dintre reperele unei strânse colaborări cu Berio, alături de care Lucchesini a văzut nașterea Sonatei (ultima și cea mai provocatoare lucrare pentru pian solo a compozitorului italian), care a fost lansată în premieră în 2001 și ulterior publicată – împreună cu toate celelalte lucrări pentru pian ale lui Berio – pe un disc AVIE Records care a devenit rapid o ediție de referință.

Un alt compozitor apropiat lui Lucchesini este Fabio Vacchi, a cărui nouă Sonată pentru pian care i-a fost dedicată a primit premiera mondială la LAC din Lugano, iar în mai 2022 a prezentat o nouă Sonată de Pian la Milano Musica, care a fost aplaudată de criticii prezenți.

Angajamentele sale în 2022 includ concerte cu Orchestra Mozart dirijată de Daniele Gatti, concerte cu Orchestra del Maggio Musicale, mai întâi cu Manfred Honeck dirijor și în septembrie cu Theodor Guschelbauer și turneul american din primăvara anului 2023.

Convins că transmiterea cunoștințelor muzicale către generațiile mai tinere este o datorie morală, Lucchesini se dedică cu pasiune și predării, în prezent la Scuola di Musica di Fiesole, unde a fost director artistic până în 2016. De asemenea, ține frecvent cursuri de master la importante instituții muzicale italiene și europene, inclusiv Accademia di Musica din Pinerolo, Mozarteum din Salzburg și este academician al S. Cecilia din 2008.

După ce a fost director artistic al Accademia Filarmonica Romana din 2018 până în 2021, a fost numit recent director artistic al Amici della Musica di Firenze din sezonul 2022-2023.