Constantin Borodin

Născut la Chișinău, în Republica Moldova, Constantin Borodin a început să studieze violoncelul la vârsta de 6 ani, în orașul natal, sub îndrumarea profesorilor V. Komissarova și B. Savici. După absolvirea liceului, Constantin s-a mutat la București și a început studiile la clasa profesorului Marin Cazacu. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Gautier Capuçon, Valentin Răduțiu, Cătălin Ilea, Reinhard Latzko, Stefan Popov și Miklós Perényi. În octombrie 2019 a fost selectat ca participant al Academiei de Violoncel de la Rutesheim, unde i s-a oferit șansa să lucreze cu profesorul Sebastian Klinger. De asemenea, a participat la cursuri de măiestrie de muzică de cameră în cadrul programelor SoNoRo, ISA Viena și ECMA.

Împreună cu pianista Daria Tudor, a susținut recitaluri la București, Rutesheim, Strasbourg și Berlin; au fost invitați să cânte la Radio rbbKultur din Berlin și au câștigat, de asemenea, premiul I și premiul special al Ambasadei Franței la București la Concursul Mihail Jora. Constantin Borodin este laureat al mai multor concursuri naționale (Mihail Jora, Alexandru Moroșanu, Paul Constantinescu – 2013-2018) și internaționale: premiul II la Concursul de muzică de cameră M ist fur Mozart de la Cluj, 2016, și premiul III la Concursul Domenico Gabrielli de la Berlin, 2021. A concertat ca solist cu Orchestra de Cameră Alt-Hastedter Bremen, Orchestra de Cameră Radio România, Orchestra Națională de Tineret a Republicii Moldova, Filarmonica Dinu Lipatti, Filarmonica Ion Dumitrescu. De asemenea, a susținut recitaluri în sala mare a Ateneului Român din București, la Riga și la Chișinău.

Constantin a colaborat cu Brandenburgisches Orchester Eberswalde, Orchestra de Cameră Geringas și Potsdam Kammerakademie. A beneficiat de o bursă de 3 ani din partea Fundației Principesa Margareta a României. Între 2016 și 2017, a studiat cu Judith Ermert la Conservatorul Regal din Gent, Belgia, iar în 2018-2019 a studiat cu Konstantin Heidrich la UdK Berlin (prin intermediul unor burse Erasmus). Este bursier al Societății Paul Hindemith din Berlin și al Deutschlandstipendium. Începând din noiembrie 2020, Constantin Borodin studiază cu Konstantin Heidrich la Universitatea de Arte din Berlin.

PROGRAM

ETAPĂ ONLINE
Piatti Capriciul op. 25 nr. 2
Bach Suita nr. 3 în do major pentru violoncel solo BWV 1009
Haydn Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră Hob. VIIb/1
Schubert Sonata în la minor pentru arpeggione și pian D. 821 – versiune pentru violoncel și pian (partea I)
Debussy Sonata în re minor pentru violoncel și pian L. 135
Hindemith Sonata pentru violoncel solo op. 25 nr. 3

SEMIFINALĂ
Enescu Sonata nr. 2 în do major pentru violoncel și pian op. 26
Șostakovici Sonata în re minor pentru violoncel și pian op. 40
Davidov At the Fountain op. 20 nr. 2

FINALĂ
Dvořák Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră op. 104