Dana Borşan

„Această muziciană pur-sânge” (Die Rheinpfalz), a cărei „virtuozitate fără limite și forță a cântului se combină cu o delicată sensibilitate și spiritualitate” (Münchner Merkur), solistă concertistă a Orchestrelor și Corurilor Radio România (2000-2018) și a Filarmonicii Oradea (1981-1990), a încheiat în anul 2006 un proiect unic în România – Integrala concertelor pentru pian și orchestră de W. A. Mozart, prezentate în concert, alături de Orchestra de Cameră Radio și pe un album ce conține 8 discuri.

Născută la Cluj, absolventă a Conservatorului bucureștean (azi Universitatea Națională de Muzică din București), bursieră la Universitatea de Arte din Berlin, a studiat cu maeștrii Gabriel Amiraș (discipol al marelui Heinrich Neuhaus), Georg Sava, Peter Florian și a beneficiat de îndrumarea lui Hans Leygraf, Hélène Boschi și Dmitri Bashkirov.

Premiul al II-lea la prestigiosul Concurs Internațional Robert Schumann (Zwickau), obținut la 19 ani, a propulsat-o rapid pe scenele de concert.

Numele muzicienei apare constant, de peste 45 de ani, pe afișele de concert  din 17 țări, în programele unor festivaluri cunoscute (Enescu – București, Schumann – Zwickau, Potsdam, Faenza, Aberdeen, Lipatti – București, MozartCluj).

Peste 900 de concerte și recitaluri, 14 CD-uri și două LP-uri realizate la Casa Radio, KU Classics, Eterna, Electrecord, cu lucrări de Schumann și concerte de Chopin, Liszt, Mozart, Hanns Wolf, Moszkowski, Chausson și colaborările cu dirijori renumiți (Cristian Măcelaru, Vladimir Uryupin, Julien Salemkour, Sascha Goetzel, Sébastien Rouland, Jochen Wehner, David Crescenzi, Emil Tabakov, Horia Andreescu, Manfred Ramin, Christoph Adt, Dejan Savić, Alexis Hauser, Cristian Mandeal, Daisuke Soga, Jin Wang, Ludovic Bacs etc.) definesc cariera pianistică a Danei Borșan.

Repertoriul, alcătuit din 50 de concerte și programe de recital atractive, oglindește afinitatea artistei pentru creațiile clasicismului vienez și ale marilor romantici, dar și interesul pentru lucrări inedite, re-descoperiri, chiar prime audiții.

Distinsă cu premii ale criticii muzicale din România (1991, 1998, 2006), ale Uniunii Interpreților (UNIMIR, 2019) și cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler (2011), acordat de Președintele României, Dana Borșan are și o activitate didactică intensă, ca profesor universitar doctor în cadrul Universității Naționale de Muzică din București (din anul 1990). Mulți dintre discipolii săi au câștigat premii la concursuri internaționale, s-au afirmat în viața de concert și s-au împlinit în mediul academic.

Dana Borșan a predat în universitățile (conservatoarele) din Viena, Paris, Stuttgart, Weimar, Oslo, Cork, Nürnberg (ca profesor invitat ERASMUS), a ținut cursuri de măiestrie la Essen, Wuppertal, Stuttgart, Catania și a participat în juriile concursurilor internaționale din Oslo (Grieg), Hong Kong, Guérande (muzică franceză), București (Enescu, Lipatti), Cluj (Mozart).