Maria Marica

ROMÂNIA

Maria Marica s-a născut la Cluj-Napoca, România, într-o familie de muzicieni, și a început să studieze vioara la vârsta de șapte ani. A studiat cu Nicușor Silaghi în orașul natal și în prezent este îndrumată de David Grimal la Universitatea de Muzică din Saarbrücken.

Maria a susținut recitaluri și concerte atât în România, cât și în Franța, Italia, Germania și Statele Unite și este laureată a mai multor concursuri din România. Se numără printre finaliștii Concursului Luis Sigall, care se va încheia în Chile în august 2022.

A concertat în formule camerale alături de muzicieni renumiți, precum Marc Coppey, Philippe Cassard, David Grimal, Frans Helmerson, Boris Brovtsyn, Sergey Malov, Victor Julien-Laferrière și Solenne Païdassi.

Este membră a Ansamblului Les Dissonances și a fost, de asemenea, membră a Orchestrei Române de Tineret, alături de care a avut șansa să concerteze în săli precum Musikverein Viena, Elbphilharmonie Hamburg, Filarmonica din Paris, Konzerthaus Berlin.

A participat la cursuri de măiestrie susținute de Leonidas Kavakos, Nora Chastain, Mihaela Martin, Rosanne Philippens și Gabriel Croitoru. În 2021 a participat la Cursurile de Vioară de la Kronberg, unde a studiat cu Kolja Blacher și Gerhard Schulz. În perioada 2014-2016 și în 2019 a făcut parte din programul Interferențe al Festivalului SoNoRo, unde a lucrat cu Diana Ketler, Thorsten Johanns și Alexander Sitkovetsky, iar în 2015 a participat la Programul Young Performers al Festivalului Music@Menlo din California, SUA, unde a studiat cu Clive Greensmith, Erin Keefe, Arnaud Sussmann, membri ai Cvartetului Escher și ai Cvartetului Dover.

Maria a fost susținută în trecut de Fundația Constance et Andrei Rhoe și de MOL România și în prezent este susținută financiar printr-o bursă a statului german.

 

PROGRAM

Etapă online
Bach Ciacona din Partita în re minor pentru vioară solo
Mozart Concertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră K. 219 (partea I cu cadență)
Schubert Sonatina nr. 2 în la minor pentru vioară și pian D. 385
Enescu „Lăutarul” din Suita Impresii din copilărie op. 28
Paganini Capriciul nr. 9

Semifinală
Debussy Sonata în sol minor pentru vioară și pian L. 140
Enescu Sonata nr. 3 în la minor pentru vioară și pian op. 25, „în caracter popular românesc”
Wieniawski Variațiuni pe o temă originală op. 15

Finală
Brahms Concertul în re major pentru vioară și orchestră op. 77