Omagiu Italiei la #EnescuOnline: Recviem-ul de Verdi cu Maggio Musicale Fiorentino la #EnescuOnline

Festivalul și Concursul George Enescu online a fost deschis cu Messa da Requiem de Giuseppe Verdi, în interpretarea Orchestrei și Corului Maggio Musicale Fiorentino, sub bagheta lui Fabio Luisi, revenit la  pupitrul dirijoral într-o ultimă reprezentație cu ansamblul, special pentru Festivalul Enescu din 2019. Cei patru soliști sunt: soprana Hibla Gerzmava, mezzosoprana Veronica Simeoni, tenorul Piero Pretti și basul Riccardo Zanellato.

Considerată a fi una dintre cele mai importante lucrări vocal-simfonice ale lui Verdi, Requiem a fost interpretată pentru prima dată în Bazilica San Marco din Veneția, în anul 1874, sub conducerea muzicală a lui Verdi însuși. Cu toate că aplauzele au fost interzise în interiorul bisericii , încântarea publicului prezent la eveniment s-a simțit pretutindeni. Au urmat concerte la Teatro alla Scala, Opéra Comique de la Paris și Royal Albert Hall din Londra, unde mesajul despre moarte, judecată, mântuire, înviere, precum și forța emoțională a lucrării au avut un puternic impact asupra publicului.

Maggio Musicale Fiorentino este un festival de arte italiene care are loc în fiecare an la Florența, sub auspiciile Operei di Firenze. Festivalul se desfășoară între sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii iunie, de unde și denumirea de ”Maggio” – luna mai. Fondat în aprilie 1933, festivalul avea ca obiectiv să prezinte opere italiene contemporane sau uitate, în producții dramatice. A fost primul festival de muzică din Italia. Inițial, acest important festival muzical a celebrat ideea de „joie de vivre”, pentru a marca renașterea asociată primăverii. Dansul, muzica și spectacolele teatrale au fost o modalitate de a se aduce un omagiu unui anotimp al înfloririi, al bucuriei, al ieșirii din tristețea și mohoreala iernii.

Orchestra Maggio Musicale Fiorentino susține activitatea concertistică din sezoanele de operă ale Teatro Comunale di Firenze încă de la începuturile sale și este astăzi foarte apreciată de regizori și public, cu o amplă notorietate internațională. Din 1969 până în 1981, directorul permanent al orchestrei a fost Riccardo Muti, apoi Zubin Mehta (director muzical din 1985 și, din 2006, director onorific pe viață), iar din 2018 până în 2019, Fabio Luisi. Începând cu anii 1950, Orchestra a realizat numeroase înregistrări, a avut frecvente apariții la radio și televiziune și a primit premii prestigioase, inclusiv premiul Grammy în 1990.

Concertul a avut loc în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din septembrie 2019 și a primit multe cronici pozitive. Într-una din acestea, criticul muzical Costin Popa remarca pentru site-ul Adevărul.ro:

Ideatica lui Luisi, absolut valabilă, absolut înălţătoare, s-a văzut în primul rând tălmăcită prin orchestra şi îndeosebi prin corul, care şi-au demonstrat nivelul artistic. Cu tempouri largi, domoale, inspiratoare, reflexive în spirit, dirijorul a condus totul spre o largă paletă coloristică, prin care partidele instrumentale au impregnat senzaţia de sacru. Impresionantul cor, şi el răspunzând pe partide indicaţiilor amănunţite şi precise ale baghetei, a cântat cu unduiri de glasuri, cu nuanţe de detaliu, de la murmurul din „Salva me”, prin inflexiunile crescendo-decrescendo din finalul „Dona eis requiem. Amen” al secţiunii „Dies irae” sau cele din „Sanctus”, începute de soprane în pianissimo, mergând apoi prin tonurile mângâietoare din „Agnus Dei” până la finalul „Libera me”, topit în spaţiul sideral din care venise. Rafinament de geniu.

(…) „Recviemul” lui Fabio Luisi, o rugă profundă pentru eternitate.

credit foto: Andrei Gîndac