Tomás Alegre

ITALIA

Tomás Alegre s-a născut la Buenos Aires pe 1 august 1992. Și-a început studiile la vârsta de opt ani și, la recomandarea Marthei Argerich, a primit o bursă pentru a se perfecționa cu Nelson Goerner la Universitatea de Muzică din Geneva. Ulterior, a fost admis la clasa lui Dmitri Bashkirov la Școala Superioară de Muzică Regina Sofia din Madrid, absolvind studiile de licență și master în interpretare muzicală. De la debutul său public, la vârsta de doisprezece ani, ca solist al Concertului pentru pian K. 415 de Mozart, a cântat la Teatrul Colón și Auditoriul Național din Buenos Aires; Auditoriul Național, Teatrul Regal, Fundația MARCH și Sony Auditorium din Madrid; Auditoriul Radioteleviziunii și Festivalul Martha Argerich de la Lugano, în Elveția.

Printre premiile obținute se numără Medalia de Aur la Concursul Internațional de la Manhattan – ediția a IV-a și premiile pentru Cel mai bun interpret și Cel mai bun grup cameral la Școala Superioară de Muzică Regina Sofia, înmânate de însăși Regina Sofia. A fost laureat la Concursul de Muzică de Cameră Orpheus din Elveția în 2016, alături de Cvartetul cu pian Aurora. În Argentina a câștigat Premiul I la ediția a XI-a a Concursului Juvenil Shell și la Concursul Chopiniana din 2010 și a fost premiat de Asociația Interpreților Muzicali și Asociația Criticilor Muzicali. A obținut de asemenea Premiul Gian Andrea Lodovici. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Günter Pichler, Menahem Pressler, Gábor Takács-Nagy, Tedi Papavrami, Ralf Gothóni, Joaquín Achúcarro, Eldar Nebolsin, Stanislav Ioudenitch, Elisabeth Leonskaja, Pierre-Laurent Aimard, Rena Shereshevskaya, Luis Fernando Pérez, Claudio Martínez Mehner, Péter Nagy, Kálmán Dráfi, Edith Fischer și István Lantos.

Tomás va finaliza în luna iunie ultimul său curs de specializare la Școala Regina Sofia și va urca pe scenă alături de Orchestra Freixenet dirijată de András Schiff. Din 2020, recitalurile sale sunt difuzate pe canalul AllegroHD pentru America Latină.

PROGRAM:

Etapă online
Bach Preludiul și fuga în si bemol minor, Clavecinul bine temperat – Caietul I
Beethoven Sonata nr. 21 în do major op. 53, Waldstein
Chopin Studiul op. 10 nr. 10
Scriabin Studiul op. 8 nr. 12
Liszt Sonata în si minor S. 178

Semifinală
Enescu Suita nr. 2 în re major op. 10
Rahmaninov Sonata nr. 2 în si bemol minor op. 36 (versiunea din 1931)
Chopin Sonata nr. 3 în si minor op. 58

Finală
Rahmaninov Concertul nr. 2 în do minor pentru pian și orchestră op. 18