Concursul Internațional George Enescu își consolidează în 2020 și 2021 poziția de top la nivel internațional, în condițiile în care atrage tot mai mulți concurenți foarte buni. Aflat la a XVII-a ediție,  evenimentul își propune să ofere o experiență specială publicului: o competiție pentru „Frumusețe în viață”, iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu și-a propus să arate că avem cu toții puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viața și frumusețea.

Bilete

1. Ateneul Român

Iubitorii muzicii clasice sunt invitați să-și cumpere bilete și pentru a asista din sala Ateneului la concertele și recitalurile organizate în cadrul Concursului Enescu 2020/2021, între 12 și 23 mai, cu mențiunea că accesul se va face doar cu îndeplinirea unor condiții sanitare, iar numărul de locuri oferite spre vânzare este la 30% din capacitate.

Vânzarea locurilor în sală începe vineri, 7 mai, la ora 13.00, și se va face exclusiv online pe site-ul www.festivalenescu.ro, prin intermediul platformei Eventim, sau direct de pe site-ul Eventim, de la acest link. În cazul în care vor rămâne bilete disponibile pentru un concert, doar în ziua respectivului eveniment, Eventim va organiza un punct de vânzare la intrarea în Ateneul Român deschis numai în ziua concertului în intervalul orar 16.00-18.00 pentru a le vinde. 

2. Online

Concursul Internațional George Enescu a început luni 19 aprilie 2021, la ora 15.00, procesul de vânzare a biletelor și a abonamentelor pentru vizionarea online a concertelor și recitalurilor extraordinare care vor fi organizate în cadrul fazei a doua a ediției din 2020 a Concursului, între 12-23 mai, la Ateneul Român din București.

Concertele vor fi vizionate pe platforma Concursului Enescu, accesibilă din momentul începerii concertelor sau recitalurilor, timp de 12 ore de la începerea lor, de pe un singur dispozitiv electronic, la alegere (computer, telefon, tabletă). Transmisiunile în direct pot fi accesate din secţiunea Program Concurs 2020/2021, sau din pagina fiecărui eveniment de pe site. Ele pot fi accesate în baza codului unic de acces de pe bilet, care se copiază sau tastează în zona dedicată de pe fiecare pagina de eveniment.

 

Faza Online a Concursului Enescu (septembrie 2020)

În contextul agravării situației generate de COVID-19 pe plan mondial, Concursul Internațional George Enescu s-a reorganizat în două faze distincte: primele două etape ale Competiției au fost organizate  în online în luna septembrie 2020, conform calendarului inițial, iar Semifinalele și Finalele fiecărei secțiuni au fost reprogramate în luna mai 2021, la Ateneul Român din București.

205 tineri muzicieni au participat la Concurs după reorganizarea evenimentului în online, din cei 272 de muzicieni trecuți de preselecția din iunie. Primele două etape de Concurs ale fiecărei secțiuni de instrumente s-au desfășurat conform programului inițial, în condițiile în care atât publicul, cât și membrii juriilor au ascultat interpretările înregistrate de concurenți în prealabil și trimise organizatorilor. Cei 205 candidați care au participat în Concurs reprezentau 39 de țări. Dintre ei, 184 au concurat la cele trei instrumente: vioară (66); violoncel (54); pian (64), iar 21 au participat la secțiunea Compoziție, cu 26 de lucrări. Vârsta concurenților este între 14 și 33 de ani.

Iubitorii muzicii clasice pot revedea Concertul de Gală, înregistrările concurenților din primele două etape ale celor trei secțiuni, precum și alte evenimente înregistrate din cadrul Concursului (conferințe de presă, anunțarea rezultatelor de către președinții juriilor, spotul campaniei și altele) pe website-ul Concursului www.festivalenescu.ro, la Galerie Video

Concursul Enescu vă provoacă să „Salvați Frumusețea în viață”!

Concursul Internațional George Enescu a lansat pe 19 august, de ziua de naștere a marelui compozitor George Enescu, Provocarea „Salvează Frumusețea în viață”, prin care invită întreaga societate să răspundă și să ia atitudine în fața fricii, adversității și incertitudinii generate de pandemie, dând valoare vieții și frumuseții care dă sens și bucurie fiecărui om. 

Mai multe despre Provocare | Un Manifest de responsabilitate personală și socială

 
Clipul Concursului Enescu 2020:

Înregistrarea provocării “Salvează Frumusețea în Viață”:

Muzicieni, actori, oameni de cultură și iubitori de viață în dialog despre Concursul Enescu și salvarea frumuseții în vremuri de pandemie.

Concursul funcționează ca o platforma internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor lui George Enescu în rândul noii generații de artiști din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România.

Modelul de funcționare a competiției este inspirat din modelul de viață al artistului al cărui nume îl poartă. Concursul Enescu susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume, la fel cum marele compozitor îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni. Ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, George Enescu a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie. Concursul funcționează ca o platforma internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor lui George Enescu în rândul noii generații de artiști din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România.

Frumusețe în viață

Muzica, spunea George Enescu, merge de la inimă la inimă. Când două inimi comunică direct, dincolo de cuvinte, frumusețea își face loc în viață, fără să țină cont de griul, luptele și tensiunile cotidiene. Când vorbele sunt mute, muzica prinde glas și ne face să trăim Frumusețe pură. De aceea, dincolo de competiția pentru virtuozitatea artistică, Concursul Enescu 2020 își propune să fie o competiție pentru a face loc frumosului în viața noastră, a fiecăruia, precum și în spațiul public, ca un refuz sau o sfidare a energiei investite în competițiile agresivității.

În contextul agravării situației generate de COVID-19, echipa Concursului a făcut tot posibilul să păstreze și să transforme felul în care se desfășoară această ediție. Astfel, Concursul, programat să se desfășoare între 29 august și 20 septembrie, a fost reorganizat în două faze distincte: primele două etape ale competiției vor fi organizate în online în luna septembrie, conform calendarului inițial, iar Semifinalele și Finalele fiecărei secțiuni vor fi reprogramate în luna mai 2021, la Ateneul Român din București.

Măsura a fost luată de organizatorul Concursului, ARTEXIM, în urma unei consultări cu membrii juriilor și cu directorul artistic al Festivalului și Concursului Enescu, Vladimir Jurowski, în contextul agravării situației generate de pandemie, pentru a proteja sănătatea tinerilor muzicieni, artiștilor implicați în procesul de jurizare, publicului și echipei de organizare.

Programul si etapele de concurs (după reorganizare)

Pentru alte noutăți, urmăriți informațiile pe care le vom publica pe website-ul nostru și abonați-vă la Newsletter!

Artiști internaționali laureați ai Concursului George Enescu

Remarcabili solişti precum pianiştii Radu Lupu, Valentin Gheorghiu și Dan Grigore, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici, care a evoluat sub bagheta celor mai faimoși dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti etc.), soprana Ileana Cotrubaș, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu precum și cei mai cunoscuți muzicieni români din noua generație – Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiței, Ana Țifu, Stefan Tarara, Valentin Răduțiu, Mihai Ritivoiu, – sunt doar câțiva dintre cei mai apreciați muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureați ai Concursului Internațional George Enescu.

Alături de muzicienii români, importanți artiști străini s-au afirmat în carieră internațională datorită vizibilității și recunoașterii oferite de Concursul Enescu. Celebra pianistă georgiană Elisabeth Leonskaja, apropiată a maestrului Sviatoslav Richter și supranumită astăzi “Marea Doamnă a Pianului” a obținut în anul 1964 Premiul I la secțiunea dedicată pianului din cadrul Concursului Enescu. Agnes Baltsa, Li Ming Qiang, Igor Aleksandrovich Frolov, Arie Vardi, Oleg Moiseevich Kagan, Pascal Mahé Rogé, Cristina Ortiz, Dmitri Alexseev, Valeriy Sokolov sunt alte nume ale căror cariere au fost marcate de participarea la Concursul George Enescu. Printre laureații celor mai recente ediții îi amintim pe pianiștii Josu de Solaun și Daumants Liepiņš, violoncelistul Zlatomir Fung, violoniștii Nemanja Radulović și Erzhan Kulibaev.

Linkuri utile: